Bandele de romani care se ocupau cu traficul de copii si cersetoria organizata in Marea Britanie sunt din ce in ce mai atrase de afacerile cu metale vechi gratie profiturilor imediate si a riscurilor mici de a fi descoperite.

Caile ferate britanice sustin ca au avut loc 1.602 furturi in perioada aprilie-octombrie, care au condus la anularea a 1.969 de trenuri si au provocat pierderi de 8,5 milioane de lire sterline (9.9 milioane de euro), scrie MEDIAFAX.

Politia sustine ca este doar o problema de timp pana cand vor aparea victime pentru ca hotii de metale vizeaza infrastructura serviciilor de urgenta. Astfel, au fost furate cabluri de la sistemul de control al traficului aerian de la aeroportul din Stansted, au fost vizate sistemul de comunicatii prin radio Airwave folosit de politie si comunicatiile pazei de coasta.

"Furtul de metale este mai mult o infractiune de recesiune deoarece hotii le vand usor distribuitorilor, care platesc cu bani in numerar", a declarat detectivul Chris Hearn, care conduce unitatea privind furturile de metale a politiei britanice a transporturilor.

"Dar pentru prima data in acest an vedem infractori straini implicati in furtul de metale . Acestia sunt bande de romani implantate in Marea Britanie de ceva vreme. Acestea au fost in spatele cersetoriei organizate si al altor afaceri si vad aceasta activitate drept o oportunitate pentru a face bani", a adaugat el, citeaza Daily Mail.

"Perceptia lor este ca riscul de a fi prinsi este mic si profiturile pot fi foarte mari. Credem ca ei calatoresc de la distante mari pentru a se asigura ca nu sunt descoperiti", a explicat el.

Pretul metalelor a crescut, cel al cuprului dublandu-se si ajungand la peste 5.000 de lire sterline (5.800 de euro) tona din 2009, din cauza cererilor in crestere din China si India, economii in plina dezvoltare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.