Human Rights Watch (HRW) a acuzat vineri regimul sirian de "crime impotriva umanitatii", reprosand fortelor guvernamentale "abuzuri" sistematice impotriva civililor, comise in timpul reprimarii miscarii de contestare care dureaza de opt luni, relateaza AFP.

Intr-un raport publicat in contextul in care Liga Araba se reuneste vineri si sambata pentru a discuta dosarul sirian, HRW a indemnat organizatia panaraba "sa suspende aderarea Siriei", relateaza MEDIAFAX.

  • HRW cere sansctiuni impotriva guvernului sirian

Asociatia de aparare a drepturilor omului cu sediul la New York a indemnat Liga Araba sa ceara ONU un embargo asupra armelor si sanctiuni impotriva membrilor regimului si sa formuleze o plangere impotriva actualei puteri siriene la Curtea Penala Internationala (CPI).

"Recurgerea sistematica la abuzuri impotriva civililor de la Homs (centru) de catre fortele Guvernului sirian, inclusiv aplicarea torturii si executii arbitrare, arata ca au fost comise crime impotriva umanitatii", afirma organizatia nonguvernmantala (ONG).

Pe baza unor marturii, ONG-ul anunta ca "587 de civili" au fost ucisi la Homs, fieful miscarii de contestare, de la jumatatea lui aprilie si pana la sfarsitul lui august. HRW adauga ca cel putin 104 persoane au fost ucise de la 2 noiembrie, data la care presedintele sirian Bashar al-Assad a acceptat un plan arab care prevede incetarea violentelor.

"Homs este un microunivers al brutalitatii Guvernului sirian", scrie Sarah Leah Whitson, reprezentanta filialei HRW din Orientul Mijlociu.

HRW da asigurari ca a putut verifica faptul ca fortele de securitate si "militiile fidele regimului" au comis zeci de atacuri impotriva "protestatarilor aproape in intregime pasnici".

Fortele de ordine au arestat in mod arbitrar mii de persoane, inclusiv copii, femei si batrani, pe care i-au torturat in mod sistematic, adauga raportul.

Fosti detinuti au declarat ca trupele le-au produs arsuri cu bare metalice inrosite in foc.

Potrivit ONG-ului, strategia regimului este cea care i-a determinat pe unii manifestanti si dezertori sa se inarmeze si sa participe la confruntari. "Acest lucru evidentiaza necesitatea interventiei comuntatii internationale pentru a obtine incetarea imediata a violentelor, existand temeri ca tara poate avansa spre un conflict mai sangeros", subliniaza HRW.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.