Majoritatea ziarelor din Grecia salutau vineri sfarsitul thrillerului politic care a condus la nominalizarea noului premier Lucas Papademos, subliniind ca alegerea lui constituie "un pariu national" pentru a face fata crizei pe care o traverseaza tara, relateaza AFP.

"Noua era, pariul Papademos", subliniaza Ethnos (centru-stanga), calificand drept "istorica" decizia celor trei partide - dreapta, socialisti si extrema-dreapta - de a forma un Guvern de uniune, ceea ce a reprezentat o "usurare pentru Grecia si partenerii sai europeni".

Un titlu similar se regaseste pe prima pagina a Ta Nea (prosocialist): "Noul Guvern este chemat sa castige marele pariu national al mentinerii tarii in zona euro" dupa "cinci zile tragi-comice in cautarea unui premier de consens", relateaza MEDIAFAX.

Potrivit Ta Nea si mai multor mass-media, ministerul-cheie, cel al Finantelor, ii va ramane lui Evangelos Venizelos, o figura importanta a fostului Guvern socialist.


Dreapta, reprezentata de Noua Democratie, va participa la noul Guvern cu cel putin patru cadre, intre care fostul comisar european Stavros Dimas, in timp ce participarea a doua cadre ale extremei drepte (Laos) este de asemenea posibila in noul Guvern, potrivit Ta Nea.

Potrivit cotidianului liberal Kathimerini, noul Guvern "intoarce pagina si genereaza sperante". Alegerea lui Papademos "este o decizie importanta de responsabilitate a oamenilor nostri politici chiar daca ea a intervenit in ultimul minut", a precizat cotidianul.

Eleftheros Typos subliniaza ca acordul privind noul Guvern a fost intampinat cu un sentiment de usurare de catre opinia publica, nu pentru ca oamenii visau la un bancher la conducerea tarii, ci pentru ca pana la urma tara are un premier care o va conduce spre alegeri".

Cotidianul financiar Naftemporiki subliniaza ca Guvernul este primit favorabil "atat la nivel social, cat si politic" si chiar daca este vorba despre un Guvern de tranzitie, acesta are "un rol dificil, cel de a reinnoi perspectiva europeana a tarii".

Citeste si:
Punem pariu că nu le poți pronunța! Vedete care au nume ciudate
Punem pariu că nu le poți...

Mai rezervat, cotidianul de stanga Eleftherotypia subliniaza ca "Guvernul de coalitie a fost impus de Bruxelles". Cotidianul arata ca aceasta alegere "are multe similaritati cu alegerea din Italia, deoarece in amandoua cazurile sistemul politic s-a dovedit incapabil sa gestioneze criza".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.