Uniunea Europeana a eliminat in 2004 vestigiile frontierelor din razboiul rece, primind in randurile sale zece noi membri, dar urmeaza sa se confrunte in acest an cu o noua sarcina dificila: ratificarea Constitutiei destinate sa evite paralizarea institutiilor Uniunii extinse.

In acelasi timp, UE va trebui sa se ocupe, acum, de lansarea, prevazuta in cursul toamnei, a negocierilor de aderare cu Turcia, in perspectiva unei extinderi controversate care i-ar aduce granitele in vecinatatea Irakului, Iranului si Siriei, in jurul anilor 2015-2020, comenteaza AFP.
Fara indoiala, o batalie mult mai urgenta, in etape, se profileaza pentru urmatoarele sase luni. Luxemburgul, care a preluat presedintia Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2005, va incerca sa obtina pana in iunie un acord asupra bugetului comunitar pentru 2007-2013, pe care tarile cu cea mai mare contributie financiara, in frunte cu Germania, vor sa-l inghete.

Marele impuls al reunificarii istorice a continentului a oferit un nou suflu organizatiei. Cu 70 de milioane de cetateni in plus, UE devine cea de-a treia putere demografica a lumii, dupa China si India, cu 450 milioane de locuitori. La sapte luni de la reunificarea istorica, viata comuna a celor 25 de state pare o problema mai putin delicata fata de asteptari. Cei 15 membri ai "vechii UE" n-au cunoscut haosul unei imigratii masive provenind din noile state membre, asa cum prognozau miscarile populiste.

La Bruxelles institutiile functioneaza fara impedimente majore, chiar dupa cresterea numarului de membri. In cele sase luni in care a asigurat presedintia UE, Irlanda a reusit un adevarat tur de forta avand drept obiective relansarea negocierilor si incheierea unui acord referitor la prima Constitutie europeana, ramasa in impas la sfarsitul anului 2003. Spania va fi urmatorul stat care va organiza, la 20 februarie, un referendum pe tema Constitutiei europene, iar sansele de adoptare a documentului european sunt foarte mari. Exista in schimb incertitudini in legatura cu rezultatul referendumului in alte state, in special in Franta, unul dintre cei sase fondatori ai constructiei europene, si in Marea Britanie, in mod traditional eurosceptica.
Datele s-ar putea complica din cauza deciziei luate la 17 decembrie la summitul de la Bruxelles de catre sefii de stat si de guvern din UE de a deschide negocieri de aderare cu Turcia la 3 octombrie 2005. In afara de Turcia, cei 25 urmeaza sa angajeze in 2005 negocieri de aderare cu Croatia.

Noua Comisie Europeana, condusa de portughezul Jose Manuel Durao Barroso, va incerca, la randul ei, sa relanseze "strategia de la Lisabona", avand drept scop transformarea UE in puterea economica cea mai competitiva din lume pana in 2010.

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.