Guvernul Republicii Islanda a decis liberalizarea totala a pietei islandeze a muncii pentru cetatenii romani, incepand cu 1 ianuarie 2012, potrivit unui comunicat al MAE in care se mentioneaza ca institutia saluta decizia.

"Ministerul Afacerilor Externe saluta decizia guvernului Republicii Islanda de liberalizare totala a pietei islandeze a muncii pentru cetatenii romani, incepand cu 1 ianuarie 2012. Prin eliminarea restrictiilor privind accesul muncitorilor romani pe piata islandeza, executivul de la Reykjavik transmite un semnal clar atat in sprijinul principiului european al liberei circulatii a fortei de munca, cat si in acord cu ansamblul valorilor si drepturilor care stau la baza constructiei europene", se arata intr-un comunicat al MAE.

Masura adoptata de guvernul islandez reprezinta, totodata, un factor favorizant in consolidarea relatiilor economice romano-islandeze si un element de sustinere a comunitatii romanesti din Islanda, precizeaza sursa citata.

Membra a Spatiului Economic European si a spatiului Schengen, stat candidat pentru aderarea la UE, Islanda a aplicat masuri de drept intern vizand accesul cetatenilor romani pe piata locala a fortei de munca impunand o perioada de tranzitie de sapte ani (in format 2+3+2), urmare incheierii Acordului privind participarea Republicii Bulgaria si Romaniei la Spatiul Economic European, semnat la 25.07.2007, potrivit MEDIAFAX.

Parlamentul European (PE) a adoptat, recent, o rezolutie care recomanda tarilor UE sa anuleze restrictiile impuse muncitorilor din Romania si Bulgaria incepand din 2012.

Zece state UE mai au in vigoare restrictii in acest sens, si anume Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.