In timp ce lumea este ingrijorata de un posibil atac asupra Iranului, locuitorii din Deveselu iau lectii de limba engleza, pentru ca vor sa poata vorbi cu soldatii americani care vor fi stationati acolo, in cadrul scutului antiracheta, comenteaza The Economist, in editia electronica.

Pana in 2015, aproximativ 500 de militari americani ar urma sa ajunga la vechea baza aeriana din Deveselu, pentru a securiza 24 de rachete antibalistice. Localnicii din acest sat spera sa profite de aceasta oportunitate si au inceput sa invete engleza. Primarul, un fost comunist, a fost primul care s-a inscris la cursurile de engleza.

Cu toate acestea, "planurile de acest fel sunt cunoscute pentru modificari si amanari. Nimeni nu stie daca Deveselu va prospera in jurul unei baze americane pana in 2015. Dar cateva lectii de engleza nu strica nimanui", comenteaza publicatia economica, potrivit MEDIAFAX.


Acordul privind scutul antiracheta este o victorie personala pentru presedintele Traian Basescu. In pofida unor critici din partea Rusiei si Ucrainei, reactia din partea vecinilor Romaniei nici nu s-a apropiat de furia in stilul Razboiului Rece, generata de planul original al scutului antiracheta, adoptat de fostul presedinte american George W. Bush. Acesta prevedea amplasarea unor rachete in Polonia si a unui radar in Cehia.

Daca Statele Unite vor sa intercepteze rachete din Orientul Mijlociu, sudul Romaniei si Turcia au mai mult sens din punct de vedere geografic decat planul lui Bush, apreciaza The Economist. Si din fericire, nici una dintre aceste tari nu are granita comuna cu Rusia. Totusi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cere "garantii scrise" ca scutul nu este indreptat impotriva Rusiei. Iar Ucraina, aflata intre Romania si Rusia, ar fi interesata de un sistem care sa includa si Rusia. Aceasta tara este nemultumita ca nu a fost consultata de Romania pe tema acordului, conchide publicatia britanica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.