Ministrul de Finante al Italiei, Giulio Tremonti, i-a cerut premierului, Silvio Berlusconi, sa demisioneze pentru ca seful guvernului de la Roma este considerat "o problema" de Europa si de pietele financiare.

Guvernul italian a adoptat miercuri seara un pachet de masuri pentru reforma economiei, pentru a fi prezentate la reiuniunea liderilor G20 de joi si vineri, conform MEDIAFAX.

Chiar daca Italia a reusit sa-si ia cateva angajamente privind reforma, divergentele dintre membrii guvernului italian par de neinlaturat, scrie Financial Times. Tremonti i-ar fi cerut premierului Berlusconi demisia la aceasta reuniune, pentru a stabiliza pozitia Italiei pe pietele financiare.

"Spun ca luni va fi un dezastru pe pietele financiare daca tu, Silvio, ramai in functie si nu pleci. Deoarece problema pentru Europa si piete, corect sau nu, esti de fapt tu", a fost citat Tremonti ca spunandu-i lui Berlusconi.


Sedinta guvernului italian a avut loc inainte ca Grecia sa renunte la un plan de a supune la referendum pachetul de ajutor financiar extern de la UE si FMI. Intentia, anuntata la inceputul saptamanii, a lovit puternic pietele financiare si a crescut ingrijorarea investitorilor ca Grecia ar putea intra in faliment, cu impact semnificativ asupra altor state din zona euro, precum Italia, Spania sau Portugalia.

Italia s-a aflat in ultimele luni sub presiune pe pietele financiare, iar costurile la care se imprumuta statul au crescut puternic, aproape de maxime record. Investitorii sunt ingrijorati ca datoria de 1.900 de miliarde de euro, reprezentand 120% din PIB, ar putea deveni nesustenabila din cauza costurilor mari de finantare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.