La 70 de ani de la Al Doilea Razboi Mondial, un parlamentar ucrainean acuza Romania de complicitate la Holocust si cere ca aceasta sa-si asume deschis raul facut evreilor.

"La mai mult de 70 de ani dupa terminarea Celui De-al Doilea Razboi Mondial, ne putem gandi ca nu mai exista secrete din perioada respectiva. Totusi, in fiecare an, istoricii descopera elemente noi care tin de terorile care s-au intamplat atunci. Un astfel de exemplu este complicitatea Guvernului Romaniei, care a omorat mai mult de 400.000 de evrei in padurile si satele Ucrainei", explica parlamentarul ucrainean Oleksandr Feldman, presedinte al Comitetului Evreiesc Ucrainean, intr-un articol publicat miercuri de site-ul israelian ynetnews.com.

  • Articolul este numit "Ignorarea complicitatii Romaniei in al Doilea Razboi Mondial nu este o optiune".

Printre aliatii lui Hitler, romanii sunt adesea uitati. Japonia si Italia au fost motivate de "complexul cuceririi globale", pe cand Romania era motivata doar de un "interes national ingust". Totusi, crimele ei nu sunt mai putin terifiante decat cele ale marilor aliati ai nazistilor.

Parlamentarul ucrainean vorbeste apoi despre evolutia Romaniei in Cel De-al Doilea Razboi Mondial, mai precis despre ascensiunea Garzii de Fier, antisemita declarata, si despre politica regimului Antonescu, anticomunist si ultranationalist.


El aduce in discutie si ororile Pogromului de la Iasi din 1941, unde soldati si politisti romani au omorat 15.000 de evrei. "Brutalitatea romanilor s-a extins peste granite, in Ucraina, unde numerosi evrei au cazut victimele fortelor romane controlate de germani", se mai arata in articol.

Feldman comenteaza ca in timpul "masacrului de la Odesa", tot din 1941, militarii romani au participat "cu bucurie" la un atac impotriva a peste 19.000 de evrei ucraieni.

  • Romania fuge de raspundere

Romania nu a recunoscut aceste "genocide atroce" si multe alte acte asemanatoare impotriva evreilor romani si ucraineni nici la zece ani de la prabusirea comunismului. De asemenea, ea a "insultat memoria victimelor", intrucat a refuzat sa-si asume responsabilitatea uciderii evreilor in Romania si in timpul ocupatiei Ucrainei.
Citeste si:
Elevii români vor studia la școală „Istoria Evreilor. Holocaustul”...
Elevii români vor studia la...

Parlamentarul ucrainean este de parere ca exista "distorsiuni serioase" in istoria Romaniei ale rolului pe care aceasta l-a jucat in razboi si in timpul Holocaustului.

El spune ca s-a aflat ca Guvernul a impus o comisie pentru investigarea actiunilor din timpul Holocaustului numai dupa o "presiune internationala semnificativa".

Insa nici aceasta comisie nu si-a facut bine treaba, deoarece a compilat "probe incontestabile implicand culpabilitatea Romaniei in uciderea sistematica a evreilor". Comisia a concluzionat ca aceasta "poarta responsabilitatea uciderii mai multor evrei decat orice alt aliat al Germaniei".

Totusi, desi dovezile erau clare, Romania si-a sustinut nevinovatia, potrivit lui Feldman. Ea a dat vina pe germani sau pe unguri, nicidecum pe guvernul roman si poporul care l-a sprijinit.

Parlamentarul ucrainean il critica si pe fostul presedinte roman Ion Iliescu, care a declarat ca nu este corect ca Romania sa fie asociata cu persecutarea evreilor in Europa, cat si ca numarul victimelor a fost exagerat in scop mediatic.

Citeste si:
Iohannis: Pericolul revenirii atitudinilor xenofobe și antisemite...
Klaus Iohannis: „Guvernul să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.