Pacientii din spitalele controlate de Guvern in Siria sunt torturati in eforturile de suprimare a revoltelor care afecteaza regimul presedintelui Bashar al-Assad, se arata intr-un raport al Amnesty International.

Raportul de 39 de pagini sustine ca pacientii din cel putin patru spitale au fost supusi torturii si relelor tratamente, inclusiv de catre personalul medical. Multi civili raniti considera ca este mai sigur pentru ei sa nu mearga la spital, adauga acesta.

Autoritatile siriene au negat torturarea opozantilor Guvernului.

Cercetatoarea Cilina Nasser pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord in cadrul Amnesty International a declarat ca autoritatile par le fi "dat mana libera in spitale fortelor de securitate". "In multe cazuri personalul spitalului participa la torturi si rele tratamente comise asupra persoanelor pe care se presupune ca ar fi trebuit sa le ingrijeasca", se arata in raport, potrivit MEDIAFAX.

"Avand in vedere amploarea si gravitatea ranilor suferite de populatie in tara, este tulburator sa afli ca multi considera ca este mai sigur sa riste netratarea unor rani importante decat sa mearga la un centru medical adecvat", continua raportul.

Acesta contine si cazuri concrete de pacienti care au fost luati din spitale.

  • Astfel, in septembrie, fortele de securitate au efectuat un raid intr-un spital din Homs, in cautarea unui presupus comandant inarmat care se opunea Guvernului. Nereusind sa il gaseasca, ei au arestat 18 persoane ranite, potrivit Amnesty. Un membru al personalului a declarat ca a vazut cel putin un pacient inconstient caruia i s-a smuls ventilatorul si a fost luat.

In plus, un medic care lucreaza intr-un spital privat din Homs a declarat pentru Amnesty ca spitalele sufera o "dilema" in legatura cu pacientii care au nevoie de transfuzii de sange deoarece bancile de sange sunt sub controlul Ministerului Apararii.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.