Presedinta argentiniana Cristina Kirchner a fost realeasa in functie pentru un nou mandat de patru ani, in urma alegerilor prezidentiale de duminica.

Potrivit rezultatelor partiale anuntate dupa numararea a 80 la suta din voturi, ea a obtinut 53,42 la suta din voturi, obtinand victoria din primul tur de scrutin si devansandu-si principalul contracandidat, socialistul Hermes Binner, care a obtinut numai 17,8 la suta din voturi.

Duminica seara, ea le-a multumit tinerilor adunati in centrul capitalei, inainte de a dansa alaturi de candidatul pentru functia de vicepresedinte, actualul ministru al Economiei Amado Boudou, relateaza MEDIAFAX.

  • Popularitatea lui Kirchner se datoreaza in mare parte politicii sale economice si sociale. Cresterea economica a Argentinei a fost 8 la suta in medie de la preluarea puterii de catre sotul si predecesorul sau Nestor Kirchner (2003-2007), care a murit in octombrie 2010, cu exceptia lui 2009 (0,9 l suta), marcat de criza internationala.

Consumul este in plina dezvoltare si rata somajului abia depaseste 7 la suta.

Argentina beneficiaza de cresterea preturilor la materiile prime, in special soia, fiind cel de-al treilea producator de soia din lume.

  • Presedintele Nestor Kirchner a reusit sa scoata Argentina din criza economica din 2001-2002 pariind pe o relansare a consumului, restructurand datoria cu succes si fara ajutorul Fondului Monetar International.

Inflatia, care atinge 25 la suta potrivit economistilor, nu mai mult decat coruptia, lipsa de securitate sau criticile feroce ale celor doua ziare principale din tara nu au afectat popularitatea presedintei. Familia Kirchner a impartit puterea timp de sapte ani, iar Cristina Kirchner a reusit sa umple rapid vidul lasat de sotul sau pentru a se impune ca lider al tarii.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.