"Viata secreta a copiilor cersetori din Marea Britanie" prezinta cazurile unor copii romi de origine romana urmariti timp de mai multe luni pe strazile din Londra de reporterii emisiunii Panorama, comparand aceasta inregistrare cu viata unui Oliver Twist al secolului XXI.

Una dintre fetitele urmarite, pe care reporterii au numit-o Alice, pare sa aiba cel mult patru ani, dar este experimentata in cersit. Purtand un batic alb, ea foloseste o cabina telefonica pe post de telefon si cauta mancare prin gunoaiele de la McDonalds, in timp ce cerseste indiferent de vreme, scrie BBC News Online.

Proprietarul unui restaurant din zona sustine ca unii copii strang cate 500 de lire sterline pe zi. Alice ii da fiecare banut unei femei care are cel mult 20 de ani si care s-a dovedit a fi mama ei, potrivit MEDIAFAX.

Reporterii au mai filmat o femeie care controleaza cativa copii, inclusiv un baiat de patru ani, pe care l-au numit Lou. Ei cersesc in apropierea unei moschei si abordeaza credinciosii dupa fiecare rugaciune de vineri. Desi vizeaza in special turistii bogati din Orientul Mijlociu, majoritatea nu sunt musulmani, ci sunt romi de origine romana.

Urmarirea lui Lou i-a adus pe reporteri in fata unei case inchiriate din Ilford, in Essex, unde era parcata o masina BMW X5. Din casa ieseau si intrau numerosi copii si adulti, intre care Ioan Rostas si sotia lui Stela, precum si fiica acestora, Vandana, anchetati pentru fraudarea serviciilor sociale britanice. De asemenea, reporterii au urmarit familia Rostas pana in Romania, la Huedin, unde aceasta detine doua case, o vila luxoasa la strada si o casa mai mica pe o alee laturalnica. In fata casei mari a fost vazuta aceeasi masina BMW X5.

Totodata, reporterii BBC au urmarit-o si pe micuta Alice si au descoperit ca ea si mama ei, Denisa Mazarache, locuiesc intr-o casa inchiriata din Slough, unde au venit din Fetesti, in sudul Romaniei. Ajunsi in Fetesti, reporterii au batut la usa Denisei Mazarache, o casuta construita recent cu o gradina mare in fata, unde le-a raspuns un barbat care a declarat ca nu stie unde se afla aceasta.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

La o alta casa, detinuta de un membru al familiei, a fost gasita insasi Denisa, care a recunoscut, in engleza, ca a cersit la Londra in urma cu un an, dar care a sustinut ca nu mai face acelasi lucru in prezent. Ea afirma ca fiica ei merge la gradinita, iar ea si-a gasit un loc de munca. In realitate insa, femeia a fost filmata cu numai doua luni in urma cersind pe strazile din Londra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.