Secretarul american al apararii este actionar la o firma care a elaborat antiviralul Tamiflu

Secretarul american al apararii a declarat, marti, ca va evita sa participe la orice decizie privind masurile de contracarare a riscului unei pandemii de gripa aviara, intrucat dispune de actiuni la o societate din California care a dezvoltat antiviralul Tamiflu impreuna cu firma Roche. Tamiflu este unul dintre cele doua antivirale considerate ca fiind eficiente in cazul unei pandemii de origine aviara si multe tari au facut stocuri considerabile de astfel de medicamente.
Rumsfeld a declarat ca a consultat Comitetul de etica din Senat, serviciile juridice de la Casa Alba si Departamentul Justitiei in legatura cu faptul ca dispune de actiuni la societatea Gilead din California.

Aceste declaratii au intervenit dupa publicarea de catre revista "Fortune" a unui articol in care reaminteste ca Rumsfeld "a fost presedintele diviziei de cercetare a companiei Gilead din 1997 pana cand a intrat in administratia Bush, in 2001, si detine inca un numar mare de actiuni, care valoreaza intre 5 si 25 de milioane de dolari".

Un milion, castig

Potrivit "Fortune", "documentele nu dezvaluie numarul exact de actiuni pe care le detine Rumsfeld, dar in ultimele sase luni temerile referitoare la o pandemie si solicitarile de Tamiflu au dus la cresterea pretului unei actiuni la Gilead cu sapte dolari". Firma din California primeste un procent de zece la suta din vanzarile de Tamiflu. Acest lucru i-a adus sefului Pentagonului, deja unul dintre cei mai bogati membri ai administratiei Bush, "cel putin un milion de dolari", afirma publicatia. Fostul secretar american de stat, George Shultz, membru al Consiliului de administratie al societatii Gilead, a obtinut anul acesta sapte milioane de dolari din vanzarea unor actiuni la aceasta companie.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.