Social-democratii germani vor fi condusi de Matthias Platzeck, liderul care pune capat furtunii politice interne si deblocheaza negocierile cu crestin-democratii pentru formarea Cabinetului de la Berlin.

DIVERGENTE

Criza din SPD a fost declansata luni, o data cu anuntul presedintelui social-democrat, Franz Muentefering, care a renuntat sa mai candideze la conducerea formatiunii dupa ce si-a pierdut sustinerea in partid. Viitorul lider a spus ca va cumula aceasta noua responsabilitate cu functia sa de ministru-presedinte al statului regional Brandenburg, pe care-l conduce in fruntea unei "ample coalitii" cu crestin-democratii.

VARIANTE

Aratandu-se onorat de sustinerea de care se bucura din partea majoritatii filialelor, Matthias Platzeck a declarat ca Muentefering ar putea deveni totusi vicecancelar in cadrul Guvernului de ampla coalitie, sub conducerea Angelei Merkel.

OPTIMISM

Conservatorii si social-democratii sustin ca aceste discutii nu pericliteaza negocierile in vederea formarii Cabinetului, chiar daca termenul-limita, din 12 noiembrie, este foarte aproape. "Avem dorinta de a ne pune de acord", a declarat viitorul cancelar, Angela Merkel, la sfarsitul celei de-a patra runde de discutii pentru formarea coalitiei.

PRESA TAXEAZA POLITICUL

"Urmarile crizei din SPD sunt imprevizibile, inclusiv pentru CDU-CSU", titreaza Der Spiegel, care scrie despre "diletantismul politic" al opozantilor lui Muentefering in plina faza cruciala a negocierilor si apreciaza ca "esecul" acestuia arunca SPD in "cea mai grava criza din istoria sa postbelica". "Liderul SPD se retrage. Marea coalitie se zguduie din temelii", scrie jurnalul economic Handelsblatt. Ceva mai moderat, cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung considera ca, "pentru politica germana, lupta pentru putere din SPD este o catastrofa de proportii medii". Era deja "destul de grav ca tara nu mai este guvernata de cinci luni, ci doar administrata".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.