Abuzurile asupra prizonierilor de razboi, „sistematice si autorizate ierarhic”

Capitanul Ian Fishback este un barbat curajos, absolvent al Academiei Militare de la West Point. In varsta de numai 26 de ani, el a fost in Irak si in Afganistan si a avut indrazneala de a sugera in mod public ca seful sau, secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, a mintit Congresul. Dupa ce a ajuns pe primele pagini ale ziarelor in urma cu o luna, acuzand ca in Irak s-au comis abuzuri in timpul interogarii prizonierilor, Fishback s-a intors la Fort Bragg, unde se antreneaza pentru Fortele Speciale, releva "Newsweek" intr-un articol dedicat abuzurilor comise de armata americana.

Un numar tot mai mare de soldati vorbesc deschis despre abuzuri, explica Marc Garlasco, membru al Agentiei pentru Monitorizarea Drepturilor Omului. Unul dintre acesti militari este Anthony Lagouranis, trecut recent in rezerva. El sustine ca abuzurile din Irak erau comise in mod sistematic si autorizate de ofiteri. "Cred ca insasi politica dusa de noi presupunea comiterea abuzurilor", explica Lagouranis.

"Lucrurile care s-au petrecut atunci au fost oribile. Am vazut detinuti ale caror picioare au fost zdrobite cu ciocane. Unul dintre detinuti mi-a spus ca a fost fortat de soldati sa se aseze pe o teava de esapament si a putut demonstra aceasta afirmatie prin existenta unei basici de marimea unei mingi de softball. Tortura pe care am aplicat-o eu a fost de o natura mai blanda: privarea de somn, izolare, asezarea detinutilor in pozitii cauzatoare de stres, hipotermie. Foloseam si caini in tortura", povesteste soldatul.

Tapi ispasitori

Fishback spune ca multe dintre practicile violente infatisate in pozele de la Abu Ghraib erau in concordanta cu propria experienta. In momentul in care se pun intrebari legate de acest caz, Pentagonul aduce in discutie numarul mare de pedepse aplicate soldatilor americani care s-au facut vinovati de abuzuri, uitand ca niciun inalt ofiter si niciun oficial civil nu a fost pus sub acuzare. Armata americana a incercat sa-l prezinte pe Fishback ca fiind un nemultumit izolat. Cu toate acestea, "Newsweek" a obtinut informatii suplimentare: potrivit actelor eliberate de Departamentul Apararii in luna septembrie, in contextul unui proces intentat de Uniunea Americana pentru Libertati Civile, abuzurile erau mult mai raspandite decat a fost dispusa armata SUA sa recunoasca.

Infernul de la Guantanamo

Trei experti ONU in problema apararii drepturilor omului au anuntat ieri ca nu vor accepta invitatia Pentagonului de a vizita baza de detentie americana de la Guantanamo daca nu li se va permite sa stea de vorba cu prizonierii, majoritatea arestati in timpul razboiului din Afganistan. Unii detinuti sunt in greva foamei si exista informatii ca gardienii ii alimenteaza fortat. In plus, tatal unui detinut de acolo a declarat intr-un interviu ca fiul sau, David Hicks, un australian convertit la islamism, a fost torturat. Lui David i s-au facut injectii si i s-au introdus diverse obiecte in anus, sustine Terry Hicks.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.