Serviciile de informatii afgane (NDS) ii tortureaza in mod sistematic pe detinutii lor, inclusiv pe cei minori, in anumite inchisori care le apartin, a denuntat ONU luni, intr-un raport, relateaza AFP.

Misiunea ONU in Afganistan (UNAMA) anunta ca are "probe" ca unii oficiali din cadrul acestor servicii "tortureaza in mod sistematic detinutii, pentru a obtine marturisiri si informatii", in cinci dintre centrele lor de detentie.

Detinutii sunt suspendati de incheieturile mainilor de pereti sau tavan si sunt loviti cu tuburi de plastic, cabluri electrice sau bastoane, cel mai adesea peste talpi, adauga UNAMA, transmite MEDIAFAX.

In aceste centre, ei sunt supusi, de asemenea, la descarcari electrice, sunt mentinuti cu forta in pozitii de stres, in picioare, sau sunt amenintati cu violente sexuale, iar uneori li se smulg unghiile de la picioare.

De asemenea, detinutilor li se pun cagule pe cap, sunt legati la ochi si sunt privati de ingrijiri medicale, afirma ONU, care a inregistrat un detinut afgan ucis prin tortura la Kandahar (sud), in aprilie 2011.

Raportul ONU are la baza interviuri cu 379 de detinuti aflati in asteptarea unui proces, in 47 de centre de detentie din tara, efectuate in perioada octombrie 2010-august 2011. Acesta conchide ca 46 la suta din cele 273 de persoane chestionate care au fost incarcerate de NDS "au fost supuse unor tehnici de interogare" asemanatoare torturii si ca "tortura este utilizata in mod sistematic intr-un anumit numar de inchisori NDS".

Peste o treime dintre cei 117 detinuti interogati dupa ce au fost plasati in detentie de catre politie "au fost supusi unor tratamente echivalente torturii sau crude, degradante sau inumane", se adauga in document.

Fortele armate (politia, armata, NDS) sunt insarcinate sa apere, cu sustinerea a aproximativ 140.000 de militari NATO, Guvernul de la Kabul in fata rebeliunii talibanilor, un conflict sangeros care dureaza de zece ani.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.