Elementele din scutul antiracheta care vor fi amplasate pe teritoriul Romaniei sunt defensive, a declarat, luni, la AP NATO, presedintele Traian Basescu, aratand ca speculatiile si dorinta unor de a le amplifica si pune sub semnul intrebarii bunavointa Romaniei denota lipsa de cooperare.

"Vreau sa subliniez ca rachetele de pe teritoriul Romaniei sunt rachete defensive. Speculatiile si dorinta unor de a le amplifica si pune sub semnul intrebarii bunavointa Romaniei arata lipsa de cooperare", a declarat Traian Basescu la Adunarea Parlamentara a NATO care se desfasoara la Bucuresti, relateaza MEDIAFAX.

  • Sistem defensiv

El a mai spus ca in tara noastra va fi instalat un sistem defensiv
si ca Romania nu a primit niciodata garantii antiracheta de la nimeni si are obligatia sa si le asigure ea insasi in parteneriate cu aliatii.


"De altfel, Romania, desi e o tara medie, nu a cerut niciodata sau nu a primit garantii antiracheta de la nimeni si are obligatia sa si le asigure ea insasi prin parteneriate cu aliatii", a mai spus seful statului.

Basescu a afirmat ca Romania, ca stat aflat la limita frontierei estice a Aliantei, este preocupata de noile riscuri si amenintari pe care le ridica dezvoltarea tehnologica in domeniul rachetelor.

"Proliferarea tehnologiei de rachete creste pentru toti riscul unor atacuri cu astfel de tehnologii, iar regiunea Europei de Sud-Est este in egala masura expusa la astfel de riscuri. In cadrul recentei vizite in Statele Unite a fost semnat acordul care reglementeaza amplasarea pe teritoriul Romaniei a unor elemente ale sistemului de aparare antiracheta a SUA. E un moment important din perspectiva raporturilor bilaterale si, pe de alta parte, din perspectiva dezvoltarii capacitatii de aparare antiracheta a NATO", a apreciat Basescu.

Potrivit acestuia, elementele sistemul american care vor fi amplasate pe teritoriul Romaniei vor reprezenta o contributie valoroasa la dezvoltarea capacitatii NATO de a-si proteja populatiile si teritoriile statelor membre in fata riscului de atacuri cu rachete.

Citeste si:
Germania va cumpăra un scut antirachetă israelian pentru a se apăra
Germania va cumpăra un scut...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.