Celebrul monument Taj Mahal din India, ce are o vechime de 358 de ani, risca sa se prabuseasca in urmatorii cinci ani.

Celebrul mausoleu din marmura este una dintre cele mai mari atractii turistice ale Indiei, aducand patru milioane de turisti in fiecare an, in orasul Agra din nordul tarii, informeaza MEDIAFAX.

Insa raul din zona, crucial pentru supravietuirea monumentului, a fost afectat de poluare, industrializare si despaduriri. Specialistii considera ca fundatia monumentului a devenit fragila si a inceput sa se dezintegreze.

Cateva crapaturi au aparut la nivelul mormantului, iar patru minarete din jurul monumentului prezinta semne de inclinare. Taj Mahal a fost construit de imparatul mogul Shah Jahan, in amintirea sotiei sale Mumtaz Mahal, care a murit la nastere. Mai multi istorici, militanti pentru protectia mediului, dar si politicieni afirma ca daca nu se iau masuri rapide, Taj Mahal ar putea sa se prabuseasca in urmatorii ani.

"Aceasta minune arhitecturala isi pierde stralucirea si daca acest lucru persista, minaretele ar putea si ele sa se prabuseasca, deoarece fundatia lor din lemn - de sub fantani - a inceput sa putrezeasca, din cauza lipsei de apa. Nimeni nu a avut voie in ultimele trei decenii sa coboare pentru a verifica fundatiile", a declarat Ramshankar Katheria, membru al consiliului local din Agra.

Profesorul Ram Nath, o autoritate in istoria monumentului Taj Mahal, a spus: "Taj Mahal sta pe malul raului Yamuna, care acum a secat. Acest lucru nu a fost prevazut niciodata de constructori. Raul reprezinta un element constitutiv al designului sau arhitectural si daca raul moare, atunci Taj Mahal nu poate sa supravietuiasca".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.