Peste doua mii de tineri - suporteri a doua cluburi de fotbal si studenti - au manifestat duminica la Plovdiv, in sudul Bulgariei, acuzand Guvernul si Justitia pentru "impunitatea" noilor imbogatiti si a romilor.

Manifestantii i-au adus un omagiu unui tanar bulgar lovit mortal cu masina - cu premeditare potrivit politiei - in urma cu zece zile, in satul Katunita din apropiere, de apropiati ai unui lider interlop local, Kiril Raskov, supranumit "Tarul Kiro", relateaza AFP.

"Nu vrem sa platim pentru tigani"

Agitand drapelul national, manifestantii purtau banderole pe care scria: "Nu vom uita, nu vom ierta" si "Nu vrem sa platim pentru tigani".

Manifestantii i-au huiduit pe premier si pe presedinte, precum si pe Procurorul general si pe presedintele consiliului judiciar, reprosandu-le ca "nu impun aplicarea legii". Adresandu-se institutiilor statului, ei au cerut masuri "impotriva coruptiei si arbitrarului", potrivit MEDIAFAX.

Vizand romii fara a-i numi, manifestantii au cerut "sa fie eliminata cersetoria", "constructiile ilegale sa fie distruse", parintii ai caror copii nu merg la scoala sa nu primeasca ajutoare sociale, iar furturile sinelor de cale ferata, panourilor si capacelor de canalizare "sa fie considerate acte teroriste".

Manifestatii antirome violente in Bulgaria

In ghetoul romilor din Plovdiv, Stolipinovo, putea fi perceputa ingrijorarea locuitorilor, alimentata de zvonuri privind atacuri iminente ale manifestantilor.

"Partidele nationaliste care vor sa castige voturi la alegeri (23 octombrie-n.r.) sunt cele care ii incita pe acesti tineri impotriva noastra", a apreciat Ranghel Palamudov, un rom de 71 de ani.

Manifestarile antirome din Bulgaria: O practica ce aminteste de Holocaust

Situatia a ramas insa calma, manifestantii sustinand o declaratie a asociatiilor studentesti potrivit careia protestele "nu au un caracter etnic".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.