Liderul nord-coreean Kim Jong-Il aloca in fiecare an intre 100.000 si 200.000 de dolari pentru hrana si ingrijirea animalelor sale domestice, in pofida penuriei alimentare care afecteaza in prezent tara sa, a declarat joi un deputat sud-coreean, citat de AFP.

Yoon Sang-Hyun, membru al comisiilor de Externe si Unificare din Parlament, a citat surse din cadrul serviciilor secrete. Acestea au refuzat sa comenteze informatiile, o situatie frecventa.

In raportul sau prezentat in Parlament, deputatul Marelui Partid National (conservator, la putere) a citat si alte exemple de cheltuieli extravagante. Kim Jong-Il a importat in Coreea de Nord, in octombrie 2010, cateva zeci de cai rusi din rasa Orlov Trotter, pentru familia sa, iar in 2009 si 2010 a achizitionat zece schi-jet-uri americane, pentru cel mai tanar fiu al sau, Kim Jong-Un, presupusul sau mostenitor la conducerea statului.

Majoritatea achizitiilor de bunuri de lux sunt efectuate prin China si Rusia, singurele aliate importante ale Coreei de Nord, adauga raportul, care citeaza de asemenea achizitia a 600 de sticle cu vinuri frantuzesti fine, in 2010, transmite MEDIAFAX.

Sanctiunile ONU interzic importurile de produse de lux in Coreea de Nord.
"Viata de lux a familiei lui Kim Jong-Il continua, fara sa tina cont de agravarea suferintei cetatenilor" tarii, a declarat deputatul.

Unele asociatii americane care tocmai au distribuit ajutoare in Coreea de Nord au avertizat luni ca foametea se agraveaza.

ONU apreciaza ca sase milioane de persoane, dintr-o populatie totala de 22 de milioane de nord-coreeni, au nevoie de ajutor alimentar.

Unii oficiali sud-coreeni afirma ca Phenianul acumuleaza rezerve pentru a comemora anul viitor a 100 de ani de la nasterea fondatorului tarii, Kim Il-Sung, tatal actualului lider, Kim Jong-Il.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.