Violentele in cadrul razboiului care afecteaza Afganistanul de zece ani au crescut cu aproape 40 la suta in raport cu aceeasi perioada din 2010, informeaza un raport al ONU.

In pofida prezentei a circa 140.000 de soldati in cadrul Fortei Internationale a NATO, dintre care doua treimi americani, talibanii si-au intensificat in mod considerabil insurectia in ultimii ani si si-au extins actiunile de gherila in aproape toata tara, multiplicandu-si atacurile sinucigase chiar si in capitala, Kabul.

In raportul sau trimestrial catre Consiliul de Securitate, secretarul general al ONU invoca "o medie de 2.108 incidente violente pe luna" in primele opt luni din 2011, ceea ce reprezinta "o crestere de 39 la suta" in raport cu primele opt luni din 2010, scrie MEDIAFAX.

Doua treimi dintre aceste violente se concentreaza in sudul si sud-estul Afganistanului, bastioane traditionale ale talibanilor si altor grupari insurgente afiliate acestora, potrivit ONU, in special in provincia Kandahar.

Prin urmare, numarul civililor ucisi in cursul verii a crescut cu 5 la suta in comparatie cu aceeasi perioada din vara lui 2010, potrivit raportului.

Misiunea Natiunilor Unite in Afganistan (MANUA) a numarat 971 de civili ucisi din iunie pana in august 2011
, trei sferturi din aceste crime fiind atribuite actiunilor insurgentilor si 12 la suta fiind rezultatul erorilor Fortei Internationale a NATO, comandata de Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.