Cel putin 35 la suta dintre egipteni sustin confreria islamista Fratii Musulmani si 58 la suta ar refuza sa aleaga un presedinte de o confesiune diferita de a lor, potrivit unui sondaj de opinie publicat duminica de agentia oficiala Mena.

Sondajul a fost realizat de Centrul de informare si sustinere pentru luarea de decizii (IDSC), care depinde de consiliul de ministri.

"Potrivit sondajului, 35% dintre egipteni sustin confreria Fratii Musulmani, in timp ce 21% afirma ca i se opun", potrivit Mena.

Fondata in 1928, apoi interzisa in 1954, confreria a fost tolerata in timpul regimului Mubarak, desi a facut deseori obiectul unor campanii de arestare. Fratii Musulmani sunt considerati in prezent forta politica cel mai bine organizata din tara.

Dupa inlaturarea de la putere a lui Hosni Moubarak in februarie, confreria a format un partid politic legal pentru a putea participa in mod deschis la alegeri. In timpul lui Mubarak, aceasta a prezentat candidati sub eticheta de independenti.

In paralel, "58 la suta dintre egipteni se opun alegerii unui presedinte al republicii care sa nu fie din religia lor", continua Mena. In schimb, 60 la suta dintre persoanele intervievate s-au declarat dispuse sa aleaga un deputat care nu ar fi de confesiunea lor, scrie MEDIAFAX.

  • Religia, foarte importanta

Trei sferturi dintre egipteni considera ca populatia tarii este religioasa (73%) si vor ca religia sa fie mentionata pe cartea de identitate (76 la suta).

Alti 78% dintre cetateni apreciaza ca relatia dintre crestini si musulmani in Egipt nu este problematica, iar 50% considera ca "elementele externe" sunt cauza ultimelor incidente confesionale.

Egiptul se confrunta in mod regulat cu incidente legate de religie, adeseori alimentate de certuri de vecinatate, polemica din jurul femeilor copte impiedicate sa se converteasca la islam sau construirea de biserici fara autorizatie.

Crestinii copti, care reprezinta aproape 10% din cele 80 de milioane de egipteni, se declara victimele discriminarii si au fost vizati de mai multe atacuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.