Stanga a obtinut duminica pentru prima data in peste 50 de ani majoritatea absoluta in Senat, Camera superioara a Parlamentului francez, sporind sperantele unei victorii in fata lui Nicolas Sarkozy la alegerile prezidentiale din 2012.

  • "Schimbarea este pe drum"

"Pentru prima data Senatul cunoaste alternanta", a declarat foarte emotionat liderul senatorilor socialisti, Jean-Pierre Bel. "Schimbarea este pe drum", a adaugat el.

  • Aproape majoritate absoluta

Ultimele rezultate, venind din Antilele franceze, au confirmat victoria stangii cu 177 de senatori, respectiv cu doi mai multi decat majoritatea absoluta in Senat (348 de locuri).

François Hollande, favorit in sondajele de opinie in cursa pentru o candidatura in cadrul Partidului Socialist (PS), a vazut in aceasta "o descompunere a sistemului Sarkozy", "premonitorie" pentru 2012, scrie MEDIAFAX.

  • Cum au decurs alegerile pana acum?

In asteptarea alegerilor prezidentiale din aprilie si mai 2012, Guvernul de dreapta isi va putea continua politica, sprijinindu-se pe majoritate in Adunarea Nationala, careia Constitutia din 1958 ii confera un rol mai important decat Senatului.

Institutie venerabila nascuta dupa Revolutia franceza, Senatul este desemnat, alaturi de Adunare, sa examineze si sa voteze proiectele de lege, tratatele si conventiile internationale.

Dreapta a incercat sa limiteze amploarea rezultatelor. "Palatul Elysee ia act de rezultatetele scrutinului senatorial, care este consecinta progresului stangii la alegerile locale de dupa 2004", a afirmat presedintia franceza intr-o scurta declaratie pentru AFP, fara alte comentarii.

Cu rezultate bune la ultimele alegeri municipale, regionale si cantonale, stanga a modificat fata marilor electori - aproximativ 72.000 de alesi locali - chemati duminica sa voteze pentru reinnoirea unei jumatati din locurile din Senat.

Acest scrutin complex majoritar sau proportional, in functie de departamente, a oferit pana in prezent castig de cauza dreptei.

Citeste si:
Ciolacu: Ii dau "perfecta dreptate" domnului presedinte Iliescu
Ciolacu: Ii dau "perfecta...

  • Remanierea Guvernului lui Sarkozy?

Alegerile senatoriale ar putea, de asemenea, sa genereze o remaniere a Guvernului daca Nicolas Sarkozy va cere demisia ministrilor alesi in Senat. Acest lucru ar ridica problema inlocuirii lui Gerard Longuet, in timp ce Franta desfasoara operatiuni militare in Libia si Afganistan.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.