Presedintele palestinian Mahmoud Abbas a transmis secretarului general al ONU Ban Ki-moon "cererea de aderare a Palestinei pe baza frontierelor din 4 iunie 1967 cu Ierusalimul de Est drept capitala".

Abbas a prezentat aceasta cerere intr-un plic ce poarta simbolul Palestinei, vulturul, cu putin timp inaintea discursului sau in fata Adunarii Generale a ONU. Dei doi oficiali au pozat in fata fotografilor, cu documentul in mana.

"Am predat secretarului general Ban Ki-moon cererea de aderare la ONU a Palestinei ca membru cu drepturi depline pe baza frontierelor din 4 iunie 1967 cu Ierusalimul de Est drept capitala", a precizat Abbas intr-un discurs rostit in fata Adunarii Generale a ONU, agitand documentul in aplauzele publicului.

"Suntem pregatiti sa revenim imediat la negocieri pe baza referintelor - fundamentate pe dreptul international (in special frontierele din 1967, n.red.) si o oprire totala a colonizarii", a declarat el.

El a afirmat, de asemenea, ca prin acest demers, palestinienii "nu incearca sa izoleze sau sa lipseasca de legitimitate Israelul", ci ocupatia si colonizarea.

  • Cvartetul reactioneaza

Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, format din Statele Unite, Natiunile Unite, Rusia si UE, a reactionat vineri la cererea de aderare a unui stat Palestina la ONU cu o oferta detaliata de reluare a dialogului.

Odata ce momentul istoric al palestinienilor a trecut, Cvartetul s-a grabit sa furnizeze un calendar al negocierilor si sa fixeze ca obiectiv un acord final cel mai tarziu la sfarsitul lui 2012.

Ajuns dupa batalie, Cvartetul incearca sa revina "privind catre viitor", a explicat un oficial american.

"Presedintele Abbas a prezentat scrisoarea, este imperativ sa luam nota de ea si sa oferim idei de raspuns. Trebuie sa revenim la ceea ce este esential si anume sa gasim modalitatea de reluare a negocierilor".

Aceasta abordare "simpla", potrivit declaratiilor mai multor membri ai grupului, consta inainte de toate intr-un calendar.

Israelienii si palestinienii se vor intalni intr-o prima faza intr-o luna pentru a stabili "un calendar si o metoda de negocieri".

  • Benjamin Netanyahu iese la negocieri

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a cerut presedintelui palestinian Mahmoud Abbas sa se intalneasca vineri la ONU pentru a discuta despre procesul de pace in Orientul Mijlociu.
Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

"Sa ne intalnim astazi la Natiunile Unite", a declarat Netanyahu in fata Adunarii Generale a ONU, la scurt timp dupa ce presedintele Abbas a depus oficial o cerere de aderare a unui stat Palestina la aceasta organizatie, transmite MEDIAFAX.

Anterior, el a afirmat ca Israelul intinde mana palestinienilor pentru a cauta pacea, dar acestia refuza sa negocieze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.