Instabilitate politica la Varsovia, dupa ce partidul conservator al fratilor gemeni Kaczynski -formatiunea Lege si Justitie - a anuntat ieri un guvern minoritar, "de experti", sub conducerea lui Kazimierz Marcinkiewicz, ca urmare a esecului negocierilor pentru formarea unei coalitii cu partidul Platforma Civica. Cele doua partide de dreapta, ambele cu radacini in miscarea pro-democratie "Solidaritatea", vor continua insa discutiile, astfel ca este foarte probabila o remaniere guvernamentala, in cazul in care cad la pace. "Dupa ce voi depune juramantul, sper sa continuam negocierile cu Platforma Civica, pentru a ne asigura ca vom avea cel mai bun program posibil", a declarat Marcinkiewicz postului public de televiziune.

Intr-o ceremonie care a avut loc, ieri, la palatul prezidential, presedintele in exercitiu, Aleksander Kwasniewski, l-a numit oficial pe Kazimierz Marcinkiewicz prim-ministru si a aprobat lista cabinetului. Agentia Reuters noteaza ca la investire au participat, printre altii, Teresa Lubinska, numita titulara a portofoliului Finantelor, si Stefan Meller, noul sef al diplomatiei poloneze. Marcinkiewicz a refuzat sa dezvaluie insa presei numele celor 17 ministri, cu exceptia sefului Internelor, Ludwik Dorn.

Votul Dietei, un examen greu de trecut

Noul cabinet succede guvernului de stanga condus de Marek Belka, ce a fost inlaturat de la putere in urma alegerilor parlamentare din 25 septembrie. Kazimierz Marcinkiewicz a anuntat ca va cere la 10 noiembrie votul de incredere al Dietei, indispensabil validarii guvernului, potrivit Constitutiei Poloniei. Partidul Lege si Justitie, castigator fara majoritate absoluta al alegerilor, nu se poate baza, practic, decat pe cei 155 de parlamentari ai sai.

Un sprijin insuficient, in Parlamentul de 460 de locuri. Conservatorii au castigat alegerile pe fondul promisiunii ca vor forma o coalitie cu liberalii Platformei Civice, dar socotelile nu s-au mai potrivit, din cauza unor divergente privind politica economica si impartirea portofoliilor in noul cabinet, care s-au acutizat in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale, finalizate cu victoria conservatorului Lech Kaczynski. Negocierile dintre cele doua tabere au devenit practic imposibile dupa ce conservatorii au refuzat sa le mai acorde liberalilor presedintia Dietei, in ciuda unei intelegeri anterioare.

O coalitie cu liberalii ar garanta celor doua formatiuni o majoritate confortabila, de 288 de deputati, dar ultima tentativa de a-si uni fortele a esuat duminica seara, la Gdansk. "Aceasta intalnire era destinata crearii unei atmosfere, pot spune ca acest climat nu este in prezent foarte bun, dar poate continua sa se amelioreze", a spus premierul desemnat. "Sunt convins ca vor urma si alte negocieri importante", a adaugat el. "In opinia mea, o coalitie cu liberalii este posibila, Polonia are nevoie de aceasta, Polonia are nevoie de un guvern puternic (...) Numai un guvern care se bazeaza pe o coalitie solida poate face reforma in Polonia", a afirmat Marcinkiewicz. Fara sprijinul liberalilor, guvernul minoritar nu poate functiona decat cu ajutorul tacit al populistilor antiliberali din Samoobrona (Autoaparare) sau al extremei-drepte catolice din Liga Familiilor Poloneze.

Refuzul lui Jaroslaw

Presedintele Platformei Civice, Donald Tusk, incercase duminica sa relanseze negocierile, cerand liderului partidului Lege si Justitie, Jaroslaw Kaczynski, sa preia conducerea unui guvern de coalitie, insa aceasta propunere a fost respinsa de liderul conservator.

"Am anuntat inainte de alegeri ca nu voi fi in nici un caz premier, daca fratele meu, Lech, este ales presedinte al Republicii. Aceasta situatie ar fi total inacceptabila pentru societate", a declarat el. Jaroslaw si Lech Kaczynski, in varsta de 56 de ani, sunt frati gemeni. "O asemenea situatie ar crea o mare problema pentru presedinte, care este fratele meu", a adaugat Jaroslaw Kaczynski.

Zlotul se resimte

Criza politica din Polonia a provocat ingrijorare in mediile de afaceri, care considera ca o majoritate conservatori-liberali ar putea infaptui o serie de reforme ambitioase de care tara are nevoie. Moneda nationala a atins, saptamana trecuta, pragul psihologic de 4 zloti pentru un euro, in timp ce miercuri dimineata, cursul era de 3,92 de PLN pentru un euro.

Ulterior, moneda nationala s-a stabilizat la acest nivel, dupa ce premierul a anuntat ca va continua negocierile cu liberalii. "Pietele inca mai spera ca cele doua formatiuni vor coopera", a declarat pentru Reuters Mateusz Szczurek, economistul sef al ING Varsovia. Saptamana trecuta, presedintele Republicii, Aleksander Kwasniewski, care ramane in functie pana la data de 23 decembrie, inainte de a-si preda prerogativele lui Lech Kaczynski, amenintase ca va convoca noi alegeri legislative, in cazul in care Dieta nu va reusi sa investeasca un guvern.

Populistii nu se vand ieftin

Populistii polonezi pun conditii draconice guvernului minoritar al conservatorilor, in schimbul sustinerii in parlament, scrie Reuters. Liderul Autoapararii, Andrzej Lepper, a cerut premierului Kazimierz Marcinkiewicz sa renegocieze cu Bruxelles-ul un acord mai favorabil fermierilor decat cel prevazut in tratatul de aderare a Poloniei la UE. "Vom sustine guvernul in functie de programul pe

care-l prezinta", a declarat Lepper, aratand ca asteapta de la echipa lui Marcinkiewicz o politica similara cu platforma formatiunii sale. Lepper a mai cerut sporirea beneficiilor sociale pentru polonezi si abolirea impozitelor pe venit pentru pensionari.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.