In ultima zi a presedintiei romanesti a Consiliului de Securitate ONU, membrii acestuia au aprobat in unanimitate o rezolutie care cere Siriei cooperare totala in lamurirea uciderii lui Hariri

Consiliul de Securitate ameninta Siria cu sanctiuni daca Damascul nu va coopera in totalitate cu ancheta comisiei ONU privind moartea fostului premier libanez Rafik Hariri. Rezolutia cere Siriei sa impuna restrictii asupra libertatii de deplasare in afara tarii a oficialilor acuzati de implicare in asasinarea lui Hariri si sa inghete bunurile acestora. In varianta initiala a raportului comisiei de ancheta, fratele si cumnatul presedintelui Siriei, Bashar Al Assad, erau mentionati ca fiind suspecti de implicare in atentatul contra lui Hariri.

ONU cere arestarea suspectilor

Damascul este de asemenea somat sa ii aresteze pe suspecti si sa permita anchetarea acestora, cit si a martorilor, in afara tarii. Textul initial al rezolutiei, sustinut de SUA, Franta si Marea Britanie, stipula sanctiuni economice impotriva Siriei daca aceasta continua sa blocheze investigatia ONU. Sub presiunea Rusiei si a Chinei insa, care s-au impotrivit impunerii de sanctiuni economice Damascului, acest paragraf a fost elimint din textul final al rezolutiei, fiind inlocuit cu amenintarea unor sanctiuni de natura neprecizata.

Acum mai putin de doua saptamini, raportul comisiei independente de ancheta a ONU sugera ca inalti oficiali sirieni si libanezi sint raspunzatori de atentatul in care si-a pierdut viata fostul premier libanez Rafik Hariri. Acesta demisionase in semn de protest fata de implicarea Siriei in afacerile interne ale Libanului.

In calitate de presedinte in exercitiu al Consiliului de Securitate, ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a avut ieri intilniri bilaterale cu secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, cu ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy, si cu ministrul britanic de Externe, Jack Straw.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.