Executorii judecatoresti si politia au inceput, luni, sa ia pozitii in jurul celei mai mari tabere ilegale din Marea Britanie, la est de Londra, in baza unui ordin de expulzare.

Circa 240 de nomazi din Irlanda s-au instalat pe un teren de 2,4 hectare situat in apropiere de Basildon, un oras nou aflat la 40 de kilometri est de Londra. Municipalitatea, care le reproseaza ca ocupa ilegal un teren de pe centura verde protejata a Londrei, a obtinut evacuarea lor dupa zece ani de batalie juridica, scrie MEDIAFAX.

Mai multe familii, care includ in special persoane in varsta si tineri, au parasit tabara inainte de expulzarea programata luni, dar aproximativ 200 de persoane sunt hotarate sa ramana la fata locului, in Dale Farm.

  • Militantii au venit in sprijinul rezidentilor, care se opun demolarii taberei si unii chiar s-au legat de baricadele inaltate in jurul taberei.

Kathleen McCarthy, o purtatoare de cuvant a nomazilor, a explicat luni dumineata pentru BBC ca expulzarea va "distruge vietilor oamenilor" si ii va "lasa in strada".

Rezidentii au fost sustinuti de actrita britanica Vanessa Redgrave, venita sa le spuna cat de "consternata este ca o astfel de evacuare poate fi sustinuta de Guvern".

Un fost consilier al Natiunilor Unite privind evacuarile fortate, Yves Cabannes, a afirmat, in aceasta saptamana, ca o astfel de expulzare este o "incalcare a dreptului international".

  • Aceste persoane sunt proprietarele majoritatii terenurilor dar municipalitatea din Basildon le acuza ca au incalcat legea atunci cand nu au cerut autorizatie de constructie. Municipalitatea din Basildon le-a propus locuinte sociale locuitorilor din Dale Farm, dar majoritatea au refuzat, loiali modului lor de viata.

Tony Ball, consilier municipal, a aparat expulzarea dand asigurari ca a "epuizat toate solutiile alternative". El si-a exprimat speranta ca demolarea taberei se va face "pasnic si in calm".
Citeste si:
Război în Sudan. MAE: 9 români au fost evacuați din mijlocul...
Război în Sudan. MAE: 9...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.