Cateva sute de manifestanti s-au adunat sambata in apropiere de Wall Street, cu intentia de a ocupa zona financiara din New York, in semn de protest fata de coruptia si lacomia din sistemul financiar si fata de reducerile bugetelor sociale americane.

Demonstrantii, in majoritate tineri, intentionau sa stationeze in apropierea Bursei din New York, pentru a-si exprima furia fata de un sistem financiar care ii favorizeaza pe cei bogati si puternici.

Politia a blocat insa toate caile de acces catre Wall Street si arterele invecinate, unde se afla sediile marilor banci americane, impiedicandu-i pe manifestanti sa ajunga in zona.

Manifestatia a fost convocata, prin intermediul retelelor sociale, de mai multe grupuri anarhiste si de revista online Adbusters.

"Singurul lucru pe care il avem in comun este ca suntem cele 99 de procente din populatie care nu mai tolereaza lacomia si coruptia celorlalti 1 la suta", conform unui comunicat publicat pe site-ul Occupy Wall Street.

Organizatorii sperau sa transforme Wall Street intr-o "Piata Tahrir americana", dupa modelul pietei centrale din Cairo, ocupata de manifestantii care au obtinut, in februarie, inlaturarea de la putere a regimului condus de Hosni Mubarak.

Retail jobs

Sambata dupa-amiaza, circa 700 de persoane, dintre care multe aveau asupra lor saci de dormit, cautau un loc unde sa campeze, la circa un kilometru de Bursa din New York. Organizatorii anuntasera ca spera sa atraga cel putin 20.000 de participanti la protest.

Statele Unite, afectate de criza financiara din 2008, au aplicat importante reduceri bugetare pentru reducerea deficitului, in timp ce rata somajului se situeaza la un nivel de circa 9 la suta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.