Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, ca amplasarea elementelor de scut antiracheta in Romania va creste profilul strategic regional al tarii noastre, increderea investitorilor americani in economia romaneasca si ar putea rezolva si problema vizelor cu SUA.

Intrebat, la o conferinta a Fundatiei Crestin-Democrate, cum se vede Romania din Statele Unite, Baconschi a spus: "Foarte bine", relateaza MEDIAFAX.

"Declaratia Casei Albe dupa intalnirea celor doi presedinti (Traian Basescu si Barack Obama, n.r.) a folosit un limbaj extrem de elogios la adresa contributiei Romaniei in NATO si a nivelului relatiei transatlantice. Sunt convins ca si declaratia de parteneriat strategic pentru secolul XXI, asumata de cei doi presedinti, va da un cadru mult mai larg de cooperare, iar amplasarea elementelor de scurt antiracheta la noi va creste si profilul nostru strategic regional, dar si increderea investitorilor american in economia romaneasca", a afirmat Baconschi.


El a spus ca Romania ii asteapta pe investitorii americani si ca trebuie facuta "mai multa promovare in Statele Unite pe linia construirilor economice". "Trebuie sa ne facem mai bine cunoscute oportunitatile, dar sunt convins ca acest stadiu nou mult mai ambitios in relatia politica dintre SUA si Romania va avea si urmari economice pozitive", a adaugat ministrul de Externe.

Intrebat in legatura cu rezolvarea problemei vizelor, Baconschi a spus ca discutia dintre presedintii Romaniei si SUA a abordat acest subiect si ca Hillary Clinton a fost de acord ca a mentine "aliati puternici europeni precum Romania sau Polonia in afara programului vizelor nu este normal".

"Cred ca la pachet si pe fondul acestei dezvoltari strategice o sa rezolvam problema, in orice caz administratia americana s-a angajat in acest sens", a adaugat ministrul roman de Externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.