Ambasada Romaniei a fost informata de politia din Bedfordshire ca in grupul de persoane sechestrate se afla un singur cetatean roman, acesta necerand deocamdata sprijin consular din partea autoritatilor romane

Anterior, cotidianul The Sun in editie electronica anuntase ca doi romani se afla printre cele 24 de persoane salvate de politia britanica dintr-o tabara de nomazi din regiunea britanica Bedfordshire, unde unele erau sechestrate chiar si de 15 ani.

Potrivit MAE, Ambasada Romaniei la Londra s-a autosesizat in legatura cu acest caz si a solicitat autoritatilor din Bedfordshire si autoritatilor nationale britanice informatii cu privire la prezenta cetatenilor romani printre membrii grupului identificat. Ca urmare a demersurilor Ambasadei Romaniei la Londra, Politia din Bedfordshire a informat ca in grupul de persoane eliberate se afla un singur cetatean roman, scrie MEDIAFAX.

"Autoritatile britanice au comunicat cetateanului roman disponibilitatea Ambasadei Romaniei de a-i acorda, la cerere, asistenta si protectia consulara specifica in asemenea situatii. Pana in acest moment, cetateanul roman nu a solicitat asistenta consulara", precizeaza MAE.

Ministerul mai spune ca, in prezent, Ambasada Romaniei la Londra este in legatura cu autoritatile britanice pentru a se asigura ca sunt respectate obligatiile prevazute de Conventia Consulara bilaterala privind respectarea drepturilor cetatenilor romani aflati in astfel de situatii, inclusiv dreptul la interpret si la facilitarea contactului cu serviciul consular.

  • Doua sute de politisti, unii dintre ei inarmati, au participat la aceasta operatiune declansata dupa cinci luni de supravghere de catre politie, care crede ca unii dintre cei 24 de barbati - 17 britanici, doi romani, trei polonezi si doi rusi - au fost sechestrati timp de 15 ani.

Acestia erau rasi in cap si traiau in conditii similare unui "lagar de concentrare nazist", potrivit unei surse citate de cotidian. Barbatii au fost gasiti traind inghesuiti in caravane murdare, in baraci si chiar boxe pentru cai, unii dintre ei acoperiti cu propriile excremente. Toti fusesera obligati sa renunte la proprietatile lor.
Citeste si:
Din ce trăiește Liviu Dragnea acum, după ce averea i-a fost pusă...
Din ce trăiește Liviu Dragnea...

Politia a efectuat raidul in zori si a arestat patru barbati si o femeie. Agentii au decis sa actioneze duminica pentru ca aceasta era singura zi din saptamana in care sclavii nu erau fortati sa mearga sa munceasca.

"Stapanii" lor i-au ademenit intr-o cantina pentru saraci si un centru social cu promisiunea unui loc de munca, a unei case si a unui salariu. In schimb, acestia au fost insa obligati sa se trezeasca la ora 05.00 pentru a face munci manuale dificile, pentru care nu au fost platiti niciodata si au fost batuti daca s-au plans.

Dupa ce au fost salvati de politie, barbatii au fost dusi intr-un centru secret unde le este examinata starea de sanatate. Deoarece unii dintre ei sunt emaciati, li s-a prescris o dieta speciala de recuperare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.