La zece ani de la ofensiva lansata impotriva sa, gruparile Al-Qaida raman mobilizate si amenintatoare.

Desi organizatie este slabita de loviturile suferite si de pierderea liderului, inca poate organiza atentate. "Nucleul Al-Qaida este in corzi. Sunt mai slabiti decat au fost vreodata", aprecia la sfarsitul lunii iulie Michael Leiter, care a facut parte din Centrul american de lupta impotriva terorismului (NCTC), potrivit MEDIAFAX.

Centrala este dezorganizata si impinsa in defensiva de campania de atacuri impotriva sanctuarelor pakistaneze cu avioane americane fara pilot si inarmate cu rachete, care a produs sute de victime in randurile acesteia.


Cu toate acestea, succesiunea la conducerea organizatiei a fost preluata de egipteanul Ayman al-Zawahiri, acesta apeland la jihad de mai multe ori in ultima vreme.

Filiala yemenita a Al-Qaida in Peninsula Araba (AQPA) i-a jurat in mod oficial credinta, in timp ce filiala irakiana a Al-Qaida si Al-Qaida in Magrebul Islamic (AQMI) s-au limitat doar sa-i salute nominalizarea prin intermediul purtatorului lor de cuvant.

Aceast lucru demonstreaza persistenta unor tensiuni foarte puternice in interiorul noii miscari jihadiste, intre egipteni, eventual alaturi de yemeniti, pe de o parte, si irakieni si africanii din Maghreb, pe de alta parte.

Citeste si: Ambasadorul SUA, despre efectele terorii de la 11 septembrie

Inregistrari de la 11 septembrie: "Suntem in viata reala sau este o simulare?"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.