Raportul Volcker a stirnit reactiile presei din toata lumea. Americanii s-au simtit razbunati, francezii au constatat ca s-au "compromis", iar rusii vor sa afle cine i-a pirit la Volcker.

"Le Figaro": "Franta compromisa in scandalul ONU"

Implicati in scandalul "Petrol contra hrana": fostul ambasador al Frantei la ONU, Jean-Bernard Mérimée, politicienii Charles Pasqua si Bernard Guillet, care au primit mita de mai multe sute de mii de dolari si Banca Nationala din Paris - BNP.

"Financial Times": "Pe sub tejgheaua ONU"

Raportul lui Volcker nu dezvaluie doar coruptia unor oficiali ONU, ci si "gradul uluitor de complicitate a corporatiilor" cu regimul Saddam in manipularea programului "Petrol contra hrana". Iar aici e vorba despre companii din tari care nu sprijineau regimul Saddam: Volvo, Siemens, Daimler Chrysler si Weir (UK).

"The Times": "Giganti industriali acuzati ca au platit mite de 1 miliard de lire sterline"

In jur de 2.200 de companii au dat spaga insumind 1,8 miliarde de dolari. Printre numele mari se numara si Daewoo International din Coreea de Sud, Bayoil si Coastal Corp din Texas, ca si gigantii rusi Gazprom si Lukoil.

"The New York Times": "Raportul asupra programului 'Petrol contra hrana>> da detalii despre mitele platite Irakului"

"Forbes": "Volvo demareaza o ancheta interna"

Directorul general Leif Johansson a declarat: "Daca se confirma ca acuzatiile sint valide si ca au avut loc activitati necurate, vom lua desigur masuri".

"FAZ": "Acuzatii de coruptie: intre tacere si contraatac"

Mai multe firme germane sint acuzate ca au dat mita regimului Saddam: Siemens, Daimler Chrysler si Zeiss. Reactii impartite: Siemens neaga, Daimler tace, Zeiss se enerveaza, pentru ca este incadrat la "firmele care nu au stiut de propria implicare", dar este dat drept exemplu la un loc cu "firmele care chiar au avut coruptie si au dat mita".

"Stern": "Spaga germana pentru Saddam"

Pe linga numele mari ca Siemens, Daimler Chrysler si Zeiss, Raportul lui Volcker mentioneaza in total 64 de firme germane care au dat spaga regimului Saddam.

"Neue Züricher Zeitung": "Patru anchete penale pina acum"

Autoritatile elvetiene au demarat anchete penale in cazul a patru persoane, carora le-au fost deja blocate conturile bancare. In total, 75 de firme elvetiene au primit acordul de a cumpara petrol irakian, in valoare totala de 3,5 miliarde de dolari. Multe dintre acestea erau firme delocalizate in Elvetia.

"Ria Novosti": Lavrov ar putea cere lui Volcker sa divulge sursele.

Lavrov sustine ca o serie de documente din raportul Volcker sint "mai degraba dubioase sau clar falsificate".

"Australian": "Ingrasindu-se impreuna cu Saddam".