Guvernul de la Bratislava a socat cu o propunere in care femeile de etnie roma pot fi sterilizate gratuit sau chiar platit. Cum comentati?

Ministerul Muncii din Slovacia are in lucru un pachet de legi care, oficial, ar trebui sa vina in sprijinul categoriilor dezavantajate, care traiesc in comunitati izolate. Acesta prevede acordarea de contraceptive persoanelor de sex feminin si chiar sterilizarea gratuita, daca acestea sunt de accord, relateaza stirile protv.ro.

Sociologii sunt de parere insa ca noua lege vizeaza in special romii, lucru evident avand in vedere criteriile programului.

Guvernantii explica faptul ca in acest mod sunt ajutate familiile sarace. O sursa neoficiala a spus ca femeile rome vor fi si remunerate cu pana la 500 de euro de persoana, informeaza Libertatea.

  • Critici la adresa masurii

"Este un demers discriminatoriu si inacceptabil", au sustinut reprezentantii romilor. Criticii acestei masuri au amintit de sterilizarile fortate ale romilor, efectuate in Slovacia, in timpul regimului comunist, potrivit gandul.info.

“Ii trateaza pe romi ca pe niste animale, iar tiganii nu fac parte din regnul animal. Pentru oameni exista metode de contraceptie, cum ar fi anticonceptionalele, prezervativul sau montarea unui sterilet, nicidecum sterilizarea”, a declarat si deputatul social-democrat Madalin Voicu pentru jurnalistii de la Libertatea.

Oficial, in Slovacia locuiesc 400.000 de romi, la o populatie de aproximativ 5 milioane. Jan Slota, liderul Partidului National Slovac, a solicitat de mai multa vreme ca persoanele care nu lucreaza sa nu primeasca bani si mancare din partea statului, facand aluzie la comunitatea roma.

Mai multe state din Uniunea Europeana au cautat solutii "mascate" sau nu pentru a micsora comunitatea roma.

Nicolas Sarkozy a esuat in hartuirea romilor din Franta

Romi din Lyon, platiti sa se intoarca in Romania

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Integrarea romilor, o prioritate a Uniunii Europene


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.