In timp ce Occidentul se declara consternat si scandalizat de apelul presedintelui iranian de a "sterge Israelul de pe harta", in Iran au avut loc ieri ample demonstratii prilejuite de "ziua al-Qods" (Ierusalim), in timpul carora au fost arse drapele israeliene, americane si britanice si s-a strigat: "Moarte Israelului!", "Moarte Americii!". In multime s-a aflat si presedintele Mahmud Ahmadinejad, care a reluat apelul, in pofida protestelor internationale. Statul evreu a cerut reuniunea de urgenta a Consiliului de Securitate, apreciind ca acest apel reprezinta o crima contra umanitatii, un apel la genocid.

Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a persistat ieri in apelul de "a sterge Israelul de pe harta", in timp ce sute de mii de compatrioti iesisera in strada strigand "Moarte Israelului!". Ieri, in Iran a fost ziua anuala a "antisionismului", si Ahmadinejad, reactionand la indignarea opiniei publice mondiale, preciza: "Cuvintele mele sunt cuvintele exacte ale poporului iranian". Departe de a-si atenua virulenta cuvintelor unanim condamnate ca "inacceptabile" si "nelinistitoare" de catre occidentali, presedintele a denuntat "sionismul international si politica expansionista a arogantei mondiale", expresie desemnand in mod obisnuit SUA si Israelul.

Ieri, Ahmadinejad s-a aflat in mijlocul multimii iesite pe strazile Teheranului cu ocazia anualei "zile al-Qods" (Ierusalim), instituita de ayatollahul Khomeiny, fondatorul Republicii Islamice, pentru a denunta "crimele sioniste". Zeci de mii de persoane, barbati, femei si copii, au marsaluit strigand "Moarte Israelului!" si "Moarte Americii!", sub pancarte ce proclamau "stergerea Israelului de pe harta". Manifestantii au ars drapele israeliene, americane si britanice si efigii ale premierului israelian, Ariel Sharon. Demonstratii similare au avut loc in toata tara.

Israelul cere izolarea Iranului

Israelul a cerut ieri o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate in urma apelului de a-l "sterge de pe harta", lansat de presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad. Ministrul israelian de Externe, Sylvan Shalom, preciza: "Comunitatea internationala trebuie sa puna Iranul in fata responsabilitatilor sale". Purtatorul de cuvant al acestui minister adauga: "Ori acest stat inceteaza sa mai faca apeluri vizand distrugerea Israelului, ceea ce constituie o violare a Chartei ONU, ori se va gasi izolat in cadrul comunitatii natiunilor".

El a estimat ca declaratiile presedintelui iranian permit evidentierea intentiilor Iranului, acuzand Teheranul de "sustinere a Jihadului Islamic, un grup islamist care a revendicat atentatul de miercuri de la Hadera (nordul Israelului), soldat cu cinci morti, in afara autorului - un kamikaze palestinian. La ONU, secretarul general al organizatiei, Kofi Annan, s-a declarat "consternat" de declaratiile liderului iranian.

Premierul britanic avertizeaza Teheranul

Statele occidentale s-au declarat scandalizate de apelul presedintelui iranian, iar la reuniunea de la Hampton Court premierul britanic, Tony Blair, a carui tara asigura presedintia prin rotatie a UE, nu a ezitat sa adopte un ton dur, precizand ca Iranul va fi perceput drept "o adevarata amenintare" pentru securitatea internationala in cazul in care va continua sa sustina "stergerea Israelului de pe harta".
"Vom discuta cu principalii nostri aliati in urmatoarele zile", a mai spus Blair, adaugand ca Teheranul "ar face o eroare teribila daca si-ar inchipui ca lumea este suficient de ocupata pentru a se uita in alta directie". El a subliniat ca "atitudinea lor fata de Israel, fata de terorism, fata de armele nucleare este de neconceput. (...) Imaginati-va un stat cu asemenea atitudine, daca ar avea armament nuclear".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.