Criza datoriilor din Statele Unite, dar si recentele violente din Marea Britanie au fost provocate de razboiul costisitor din Afganistan, apreciaza liderii talibanilor afgani, intr-un comunicat publicat pe site-ul Internet al miscarii insurgentilor.

  • Proiectele razboinice si imperialiste, la baza crizelor din SUA si Marea Britanie

"Cauzele fundamentale si principale ale crizelor financiare, ale saraciei si revoltelor cu care se confrunta acum Statele Unite si Marea Britanie sunt politicile si proiectele razboinice si imperialiste ale acestor tari", precizeaza comunicatul insurgentilor, informeaza MEDIAFAX, citand AFP.

Cele doua tari "cheltuie impozitele popoarelor lor intr-un razboi nejustificat si au intors spatele problemelor cetatenilor lor", adauga textul semnat Emiratul Islamic al Afganistanului, dupa denumirea statului afgan in timpul conducerii talibanilor (1996 - 2001).

Statele Unite si Marea Britanie, cu 100.000, respectiv 9.000 de militari, sunt principalii contributori la Forta NATO din Afganistan, formata in total din 130.000 de militari.

Congresul american a aprobat, la inceputul lunii august, cresterea plafonului datoriei americane, care depaseste 14.000 de miliarde de dolari, evitand in extremis intrarea in incapacitate de plata.

  • Incheierea razboiului din Afganistan, "iesirea din furtuna" a celor doua state?

Statele Unite aloca aproximativ 10 miliarde de dolari lunar pentru conflictul din Afganistan, declansat cu zece ani in urma.

La randul sau, Marea Britanie s-a confruntat, la inceputul lunii august, cu violente de strada de o amploare fara precedent.

Talibanii considera ca "singurul mod in care poporul american poate iesi din furtuna si din criza financiara este (...) sa puna capat razboiului din Afganistan si sa-si retraga trupele cat mai repede" si le recomanda cetatenilor occidentali "sa-si puna in cauza" liderii.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Liderii talibanilor au avertizat ca actuala criza financiara risca sa duca Statele Unite "in neantul distrugerii, asa cum s-a intamplat si cu Uniunea Sovietica".

Citeste si:

Revoltele din Marea Britanie, un prilej pentru Jihad

Protestatari sau eroi, pe prima pagina a ziarelor britanice


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.