Phenianul a amenintat marti cu un "razboi total" in peninsula coreeana in cazul producerii celui mai mic incident in timpul traditionalelor manevre militare anuale intre Statele Unite si Coreea de Sud, care au inceput in cursul diminetii.

  • Cea mai grava criza din istoria Peninsulei coreene

"Peninsula coreeana se confrunta cu cea mai grava criza din istoria sa. Un razboi total poate fi provocat de cel mai mic incident", a declarat agentia oficiala nord-coreeana KCNA, citand un comentariu publicat in cotidianul partidului comunist Rodong Sinmun, potrivit AFP.

Aceste manevre intre Washington si Seul, denumite "Freedom Guardian" ("Gardianul Libertatii"), au inceput marti dimineata, a anuntat un purtator de cuvant al Comandamentului fortelor aliate Statele Unite - Coreea de Sud (CFC).

Toate unitatile principale ale CFC participa la aceste manevre, respectiv circa 530.000 de militari sud-coreeni si 3.000 de soldati americani din Statele Unite sau de la bazele acestora din Pacific, relateaza MEDIAFAX.

Aceste manevre, care vor dura aproximativ zece zile, urmaresc "sa pregateasca si sa impiedice orice fel de amenintari externe, actuale si viitoare" la adresa Coreei de Sud si regiunii, a declarat generalul american James D. Thurman, comandantul CFC.

Manevrele au loc in fiecare an si cele doua tari aliate le califica drept exercitii obisnuite de aparare, dar Phenianul le condamna in mod regulat, apreciind ca acestea vizeaza pregatirea unei invazii a nordului peninsulei.

  • Atac mascat la Phenian?

Potrivit Rodong Sinmun, care exprima vocea regimului comunist de la Phenian, manevrele din acest an urmaresc dezvoltarea capacitatilor de atacare a unitatilor de productie nucleara si de rachete pe teritoriul nord-coreean.

Washingtonul este acuzat ca incearca sa aduca razboiul in peninsula coreeana, dupa Afganistan si Irak pentru a "iesi dintr-o criza economica ce se inrautateste".

La inceputul lui august, Phenianul a cerut Seulului si Washingtonului sa anuleze aceste manevre, daca vor dezghetarea relatiilor si denuclearizarea peninsulei coreene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.