Toata presa cubaneza, muzicienii, medicii, tinerii si chiar transsexualii i-au adus un omagiu, sambata, lui Fidel Castro, la implinirea a 85 de ani.

In absenta "Comandantului", care a renuntat la putere in urma cu cinci ani din motive de sanatate, 22 de artisti din noua tari au participat la "Serenada Fidelitatii", jucata la teatrul Karl Marx din Havana, in fata a 5.000 de invitati si in prezenta unor demnitari de rang inalt ai regimului, relateaza MEDIAFAX.

Granma si Tineretul Rebel, doua publicatii nationale, au titrat pe prima pagina: "Cuba si America Latina au scandat Fidel" si "America Latina ne-a oferit inima sa".

Un grup de tineri din provincia Holguin, la 760 de kilometri est de Havana, au campat in apropiere de casa natala a lui Fidel Castro si a fratelui sau Raul, care l-a inlocuit pe primul la conducerea Cubei in iulie 2006.

Nelson Dominguez, unul dintre cei mai celebri chirurgi plasticieni cubanezi, si fotograful Alex Castro, fiul lui Fidel, au inaugurat o expozitie comuna, "Cavalerul zorilor", la Memorialul Jose Marti, care celebreaza poetul si eroul cubanez in Piata Revolutiei din Havana.

Televiziunea a anuntat o masa rotunda pe tema "Fidel, combatantul in idei" in prezenta unor "intelectuali recunoscuti, jurnalisti, sportivi si alte personalitati".

Vineri seara, un grup de transsexuali s-a reunit la Centrul pentru educatie sexuala (Cenesex) din Havana pentru a comemora zece ani de la infiintarea Grupului de simpatizanti transsexuali.

  • Exilatii cubanezi din Miami (Florida, sudul Statelor Unite) au celebrat insa in maniera lor, sambata, aniversarea lui Castro, urandu-i viata lunga, dar "proasta, asa cum o traieste in prezent".

"Ii dorim sa traiasca in continuare multi ani, alti 85 de ani daca este posibil, dar prost, asa cum traieste acum"
, a declarat Manolo Martinez, un pensionar care s-a instalat de 45 de ani la Miami.

  • Un disident homosexual si o femeie transsexuala i-au facut insa "un cadou" fostului lider cubanez - prima "nunta gay" din Cuba.

Casatoriile intre persoanele de acelasi sex sunt ilegale in Cuba, dar mireasa Wendy Iriepa (37 ani) a devenit femeie dupa ce a facut o schimbare de sex, printre primele sponsorizate de stat in 2007, scrie adevarul.ro.
Citeste si:
Coreea de Nord, 3 zile de doliu national in memoria lui Fidel Castro
Coreea de Nord a declarat...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.