Accidentul de automobil in urma caruia scriitorul francez Albert Camus si-a pierdut viata, in 1960, la varsta de 46 de ani, ar fi fost provocat de agentii KGB, potrivit afirmatiilor facute de un profesor universitar italian, care au fost primite, luni, cu mult scepticism de catre experti.

Giovanni Catelli, un specialist in Europa de Est, a carui teorie a fost expusa intr-un articol publicat de cotidianul italian Il Corriere della Sera, sustine ca a descoperit aceasta versiune a faptelor in jurnalul publicat postum al poetului ceh Jan Zabrana, intitulat "Toute la vie", informeaza AFP.

Potrivit lui Catelli, in editia originala in limba ceha a acestui jurnal figureaza un pasaj ce nu a fost tradus in editia italiana, in care Zabrana vorbeste despre discutia pe care a avut-o cu un rus apropiat de KGB.

"Am auzit ceva foarte straniu de la un barbat care cunoaste multe lucruri si care dispune de mijloacele pentru a le cunoaste. El afirma ca accidentul de automobil in care a murit Camus, in 1960, a fost aranjat de spionajul sovietic. Ei au avariat un pneu al masinii cu ajutorul unui dispozitiv, care, odata cu cresterea vitezei a facut pneul sa explodeze", afirma Zabrana.

"Ordinul pentru aceasta actiune a fost dat personal de ministrul sovietic al Afacerilor Externe Dmitri Shepilov, ca «recompensa» pentru articolul publicat in martie 1957, referitor la evenimentele din Ungaria, in care Camus l-a atacat pe acest ministru, desemnandu-l in mod explicit", a adaugat el, transmite MEDIAFAX.

Oricat de "seducatoare" ar fi aceasta teorie, ce pare a avea ingrediente demne de un film cu James Bond, ea nu l-a convins insa pe filosoful francez Michel Onfray, care va publica o biografie a lui Albert Camus in ianuarie 2012.

"Nu cred ca acest lucru este plauzibil. KGB avea mijloacele de a-si incheia altfel afacerile sale cu Albert Camus", a spus Onfray.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.