Unul dintre cei mai decorati agenti secreti ai aliatilor din Al Doilea Razboi Mondial, Nancy Wake, a murit la Londra la varsta de 98 de ani.

Nascuta in Noua Zeelanda si crescuta in Australia, Nancy Wake a ajutat sute de membri ai personalului Aliatilor sa scape din Franta aflata sub ocupatie. Potrivit bbc.co.uk, Gestapo o numea "Soarecele alb", pentru ca reusea sa scape de fiecare data.

Premierul australian, Julia Gillard, a spus ca Nancy Wake "a fost o persoana remarcabila, a carei generozitate si tenacitate nu vor fi uitate niciodata". "Nancy Wake a fost o femeie de un curaj extraordinar si putere nemarginita a carei putere de daruire a salvate sute de vieti omenesti si a ajutat la incheierea ocupatiei naziste in Franta", a mai adaugat aceasta, intr-un comunicat oficial.

Lucrand ca jurnalista in Europa, Nancy l-a intervievat pe Adolf Hitler la Viena in 1933 si atunci a jurat ca va lupta impotriva acestuia.

Dupa ocuparea Frantei, in 1940, Wake a devenit curier al rezistentei franceze si apoi sabotor si spion, sabotand instalatiile germane si salvand sute de vieti. Ea a lucrat pentru Operatiunile speciale britanice si a fost parasutata in Franta in aprilie 1944, inainte de debarcarea in Normandia, pentru a livra arme rezistentei franceze.

  • Nacy, pe lista Gestapo a celor mai cautate persoane

Dupa eliberarea Frantei, ea a aflat ca sotul ei, Henri Fiocca, fusese torturat si ucis de Gestapo pentru ca a refuzat sa o tradeze.

"Nu am decat un lucru de zis: am omorat multi germani si imi pare rau doar ca nu am omorat mai multi", a spus Nacy intr-un interviu.

Soarecele alb a fost femeia cea mai decorata aflata in serviciul Australiei. Franta i-a acordat cea mai inalta distinctie, Legion D'Honneur. De asemenea, a primit Medalia George a Marii Britanii si Medalia pentru Libertate din partea SUA.

Povestea lui Nancy a inspirat nuvela lui Sebastian Faulks, Charlotte Gray, si, in 2001, a aparut un film cu acelasi titlu, rolul ei fiind jucat de Cate Blanchett.

Wake a murit in Londra, unde era ingrijita la domiciliu din 2003. Potrivit BBC, femeia va fi cremata, iar cenusa sa va fi imprastiata in Montlucon, cetrul Frantei, locul unde si-a realizat cele mai multe scene de eroism.

Citeste si:
Secretele unui SPION: Ce invata viitorii agenti secreti
Secretele unui SPION: Ce...


Trailer provided by Video Detective


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.