Elicopterul american care s-a prabusit sambata in Afganistan, provocand moartea a 30 de militari americani, a fost doborat de talibani care au intins o capcana fortelor speciale ale SUA, transmitandu-le informatii false, a afirmat luni o sursa guvernamentala afgana, citata de AFP.

Prabusirea elicopterului american reprezinta incidentul cel mai mortal pentru coalitia internationala de la inceputul conflictului afgan, in 2001. Treizeci de militari americani, majoritatea membri ai fortelor speciale, sapte soldati afgani si un translator civil au murit in urma prabusirii elicopterului.

"S-a confirmat ca elicopterul a fost doborat si ca a cazut intr-o capcana intinsa de un lider local al talibanilor, Qari Tahir", a declarat sursa guvernamentala, sub acoperirea anonimatului.

Aceasta informatie nu a putut fi confirmata imediat de NATO sau de armata americana, scrie MEDIAFAX.

"El le-a transmis informatii false americanilor, spunandu-le ca se desfasoara o reuniune a insurgentilor talibani intr-un complex de case. El stia ce itinerariu au elicopterele si a luat pozitie alaturi de oamenii sai de fiecare parte a vaii", a explicat sursa citata.

Cand a ajuns, elicopterul a fost tinta tirurilor de rachete si "arme moderne" antiaeriene, fiind doborat, a precizat aceasta.

Potrivit sursei, aparatul care transporta fortele speciale a fost chemat in ajutor de trupele americane care au atacat complexul suspect si care s-au regasit in fata a treizeci de talibani, in loc de opt cum li s-a spus in informatiile false.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.