Magistratii ucraineni au ordonat, vineri, incarcerarea fostului premier Iulia Timosenko. Fosta sefa a Executivului de la Kiev este acuzata de abuz de putere, legat de semnarea unor contracte de aprovizionare cu gaz rusesc, in anul 2009.

Timosenko risca pana la 10 ani de inchisoare.

Fostul premier ucrainean, Iulia Timosenko, judecata pentru un contract semnat cu Rusia in 2009, a fost arestata, informeaza Ria Novosti.

Timosenko a cerut, in cursul audierii de vineri, ca declaratiile actualului sef al Guvernului de la Kiev, Mikola Azarov, sa fie traduse din limba rusa in ucraineana.

"Nu am inteles nimic din ce a spus Azarov, nici macar un cuvant", a declarat Timosenko, despre care se stie ca vorbeste rusa din copilarie. "Nu inteleg rusa", a adaugat ea.

Audierea de vineri a fost amanata cu o jumatate de ora pentru ca Timosenko a intarziat. In cursul audierii, procurorul Lilia Frolova a cerut din nou instantei sa o aresteze pe lidera Opozitiei.

Procesul vizeaza un contract incheiat in 2009 intre Ucraina si Rusia, pentru furnizarea de gaz. Parchetul sustine ca acordul a provocat statului ucrainean pierderi de peste 1,5 de miliarde de grivne (aproximativ 130 de milioane de euro).

Fondurile ar fi fost folosite de Guvern pentru a acoperi necesitatile sistemului de pensii. Timosenko, ce a detinut functia de premier din februarie pana in septembrie 2005, apoi din decembrie 2007 pana la inceputul lui 2010, respinge aceste acuzatii pe care le considera politice.

Potrivit 9AM, atat Statele Unite, cat si Uniunea Europeana au criticat procesul declansat impotriva fostului premier ucrainean. Statele Unite si-au exprimat ingrijorarea, evocand posibile motivatii politice in proces, in timp ce un diplomat european a declarat ca procesul "seamana putin a justitie, dar nu cu cea a statelor europene".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.