Papagalul sud-american se pare ca a fost "nevinovat". Gripa aviara a fost adusa, probabil, de niste pasari din Taiwan pe teritoriul Marii Britanii. Grecia pierduse si ea, in urma cu o saptamina, curca infestata cu H5N1.

Departamentul britanic pentru Mediu, Alimente si Afaceri Rurale (Defra) nu poate spune cu exactitate care a fost grupul de pasari purtatoare ale virusului H5N1. Probele de la papagalul din Surinam, suspectat ca a murit de gripa aviara in carantina, au fost amestecate cu probe de la alte pasari, din Taiwan. Debby Reynolds, responsabil veterinar in cadrul Defra, a recunoscut, in cursul unei audieri in fata membrilor Parlamentului, ca nu se poate spune cu exactitate daca mostra testata de Agentia Laboratoarelor Veterinare apartinea papagalului din Surinam.

Mostra putea sa provina si de la una dintre cele 216 pasari venite din Taiwan, tinute in carantina in acelasi loc cu papagalul. Saptamina trecuta, statul sud-american Surinam se simtise obligat sa dea asigurari ca pe teritoriul sau nu exista gripa aviara. Analizele asupra probei evidentiasera, de altfel, ca este vorba despre un virus care mai fusese intilnit in Asia, diferit de cel din Romania sau Turcia.

Incurcatura survine la putin timp dupa ce ministrul grec al Agriculturii, Evangelos Bassiakos, recunoscuse ca autoritatile elene au pierdut curca la care se depistase virusul H5N1. Ministrul grec justificase atunci incurcatura prin faptul ca pasarile nu fusesera marcate, deoarece procedurile UE nu cer asa ceva.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.