Intr-un mesaj audio transmis ieri, liderul Al-Queda le-a cerut irakienilor sa saboteze alegerile din ianuarie

Osama ben Laden si-a facut ascultat din nou glasul prin intermediul unei inregistrari audio, difuzata de postul de televiziune Al-Jazeera. Canalul pan-arab a prezentat luni fragmente din aceasta banda, iar ieri a difuzat-o integral. De aceasta data, pe langa indemnurile obisnuite la continuarea Jihadului si lozincile anti-americane, Osama ben-Laden a cerut irakienilor sa boicoteze alegerile programate pentru 30 ianuarie 2005, prin neprezentare la vot.

In acelasi mesaj, teroristul de origine saudita l-a recunoscut pe "Fratele mujahedin Abu Mussab Al-Zarqawi drept emirul Organizatiei al-Queda din tara Rafidain (Mesopotamia)". Ben Laden atrage atentia irakienilor ca "fratii din Organizatie trebuie sa il asculte, pentru binele lor". Zarqawi, pentru capturarea caruia Statele Unite ofera o recompensa de 25 de milioane de dolari, a revendicat numeroase atentate, rapiri si executii comise in Irak. Initial fusese stabilita o recompensa de "numai" 10 milioane de dolari, dar aceasta a fost substantial majorata in contextul perpetuarii atentatelor in Irak.

Vocea de pe caseta a criticat "Constitutia impusa de ocupatia americana", care nu prevede ca "Islamul este unica sursa a tuturor legislatiilor". "Chiar daca ar afirma ca 90 la suta din legi au ca sursa sharia (legea islamica) si 10 la suta sunt inspirate din legislatia care nu este islamica, aceasta Constitutie este, din punctul de vedere al Islamului, o lege contrara credintei", se afirma in mesaj. Avertizand cu privire la "escrocii care, in numele partidelor si gruparilor islamice, le cer oamenilor sa participe la aceasta apostazie", ben Laden transmite irakienilor ca "oricine va participa la alegeri este un necredincios".

Zarkqawi, "comandant legitim" pentru teroristii din Irak

Apelul lui ben Laden are caracterul unei fatwa (decret religios), care autorizeaza uciderea oricui va participa, fie drept candidat, fie drept alegator, la alegerile din Irak, deoarece prin aceasta el devine un necredincios, explica Abdelbari Atwan, redactor-sef al cotidianului arab Al-Qods Al-Arabi, citat de Rompres. Desemnandu-l pe Zarkawi drept emirul Al-Queda in Irak, ben Laden aproba, implicit, pentru prima data, toate operatiile atribuite iordanianului, inclusiv decapitarile de ostatici, semnaleaza Atwan.

Yasser al-Sirri, directorul Observatorului islamic, o organizatie privata care sustine ca apara cauza musulmanilor din intreaga lume, afirma ca apelul lui ben Laden va da un nou impuls gruparilor armate, care isi vor intensifica operatiile din Irak, sub comanda lui Zarkawi. "Din punctul de vedere al sharia, Irakul dispune acum de un emir, ceea ce inchide gura acelor teologi potrivit carora jihadul din Irak nu avea un comandant legitim", explica al-Sirri.

Printre gruparile ce s-ar putea reuni sub steagul lui Zarkqawi trebuie citata Ansar al-Sunna, care a revendicat atentatul comis martea trecuta asupra unei baze militare americane de la Mosul, atentat soldat cu 22 morti.

Din inregistrarea difuzata de al-Jazeera si citata de Reuters aflam ca Al-Queda face mari eforturi materiale pentru a intretine varsarile de sange pe teritoriul irakian. Conform casetei, reteaua terorista cheltuie 200.000 de euro pe saptamana pentru atentatele din Irak. Conform al-Jazeera, ben Laden a cerut, indirect, finantare, pentru a face fata acestor cheltuieli.

Ben Laden vrea mai multe atentate in Irak

Mesajul cheama la raboi sfant impotriva americanilor si a guvernantilor de la Bagdad, asigurand ca "Jihadul e o datorie" si mobilizandu-i pe musulmani sa "profite de aceasta oportunitate rara". Ben Laden a cerut mai multe atacuri, mai multe explozii, mai multe oleoducte, instalatii petroliere si utilitati agricole distruse. De asemenea, a cerut asasinarea patronilor companiilor care lucreaza pentru americani. "Cei care sprijina America sunt niste apostati. Apostati care trebuie ucisi", afirma mesajul. Inregistararea mai asigura ca "fericiti sunt cei care pun sanatatea copiilor lor in pericol pentru batalia Islamului. Tot in numele legii islamice, ben Laden a criticat si participarea la alegerile palestiniene, apreciind ca acestea nu indeplinesc conditiile necesare pentru instaurarea puterii musulmane.

Mesajul "ar putea fi autentic"

Pana ieri dupa amiaza, expertii CIA mandatati sa verifice caseta, nu isi exprimasera, inca, o opinie definitiva. Unii responsabili americani apreciau, insa, ca mesajul ar putea fi autentic, avand in vedere ca toate mesajele anterioare ale liderului al-Queda au fost autentificate.

Un oficial SUA a comentat, sub protectia anonimatului: "Analizele sunt in curs de desfasurare, atat in privinta continutului, cat si in plan tehnic. Nu putem sa facem speculatii, dar, pana acum, nimeni nu a pretins ca este ben Laden fara ca noi sa aflam adevarul. O singura data, a explicat aceeasi sursa, un mesaj prezentat ca nou fusese compilat din fragmente ale mesajelor mai vechi, "dar acum se pare ca exista noutati in continut". In primul rand, este vorba despre raspunsul lui ben Laden la juramantul de credinta facut de al-Zarqawi, ceea ce nu este o surpriza".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.