Pe fundul oceanului Atlantic, ingropata sub sedimente, se afla o lume antica, pierduta, cu vai create de rauri si varfuri care apartineau, odata, muntilor.
Un peisaj cu creste si brazde sapate de rauri se intinde ingropat sub sedimentele Oceanului Atlantic de Nord. Geologii au descoperit recent aceasta lume pierduta, nascuta acum circa 56 de milioane de ani, care ar putea fi o ramasita din enigmatica Atlantida, folosind date adunate de la companiile petroliere, in nordul Atlanticului, scrie Nature Asia Pacific.

Informatiile de pana acum arata un peisaj de aproximativ 10.000km patrati, ingropat la 2km sub fundul oceanului, care aminteste de Atlantida. El se afla la vest de insulele Orkney-Shetland. Cercetatorii banuiesc ca facea parte dintr-o regiune mai mare, care era unita cu ce este acum Scotia si se intindea, probabil, pana in Norvegia, intr-o perioada extrem de calduroasa, inaintea aparitiei oamenilor.

Taramul proaspat depistat este strabatut acum de 8 rauri principale, prezentand si urme de polen si carbune in sedimentele de roca, ceea ce indica popularea umana a zonei la un moment dat.

Deasupra si dedesubtul acestor sedimente au fost descoperite si urme ale unui mediu marin, ceea ce inseamna ca bucata de pamant s-a ridicat odinioara deasupra nivelului marii, dupa care a fost ingropata sub fundul ei.

Apoi un val de magma incredibil de calda ar fi strabatut invelisul Pamantului de sub Oceanul Atlantic de Nord, s-ar fi imparstiat pe suprafata in cauza si ar fi determinat-o sa se scufunde, intr-o perioada de doar 2,5 milioane de ani, foarte scurta din punct de vedere geologic.

Cercetatorii cred ca acest lucru a fost cauzat de o "fantana", prin care iesea magma fierbinte din mantaua Pamantului. Aceasta a impins portiunea de pamant deasupra oceanului Atlantic, iar dupa ce fantana s-a linistit, pamantul s-a scunfundat sub ape, scrie Live Science.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.