Ministrii de Externe ai Romaniei si Bulgariei au asteptat impreuna, la Sofia, Raportul UE. Ministrul bulgar crede ca decuplarea inca mai este posibila dupa ratificare, prin aplicarea clauzelor de salvgardare. Ungureanu considera ca la integrare Romania a primit o nota buna.

Ministrul roman de externe, Mihai Razvan Ungureanu, considera ca Raportul recunoaste progresele substantiale facute de cele doua tari. "Executivul din care fac parte a reusit sa depaseasca un handicap de pornire", dar "o nota buna nu inseamna o cautiune in munca administrativa". Romania si Bulgaria trebuie sa coopereze in domeniile in care ambele tari au intirzieri, conform Raportului. Colaborarea este obligatorie in domeniul securizarii frontierelor, deoarece granita romano-bulgara va deveni "un filtru suplimentar al granitelor exterioare ale UE". Cu toate acestea, ministrul Ungureanu s-a declarat nemultumit de stadiul actual al colaborarii in acest domeniu. "Nu vom accepta ca milioane de euro sa fie aruncati pe apa simbetei numai pentru ca anumite autoritati locale nu inteleg importanta proiectelor de cooperare transfrontaliera".

Ministrul bulgar Ivailo Kalfin considera ca "trebuie sa vislim impreuna" pentru ratificarea Tratatului de aderare a celor doua tari in parlamentele statelor membre UE . Cu toate acestea, Kalfin crede ca "decuplarea celor doua tari in ceea ce priveste aderarea la UE este teoretic posibila, dar numai dupa ratificarea Tratatului. Decuplarea ar putea fi facuta de catre Consiliul UE, care ar putea aplica clauza de salvgardare uneia dintre cele doua tari."


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.