Comisia Europeana a anuntat luni un ajutor alimentar de urgenta in valoare de 10 milioane de euro pentru Coreea de Nord, destinat celor circa 650.000 de persoane care sufera de malnutritie grava, relateaza AFP.

Ajutorul alimentar va fi livrat sub stricta supraveghere in provinciile din nordul si estul tarii si este destinat in principal copiilor cu varste sub cinci ani, dar si femeilor insarcinate, pacientilor internati in spitale si persoanelor in varsta, scrie MEDIAFAX.

Situatia s-a deteriorat atat de mult, incat consumul de plante a devenit o "practica raspandita", afirma Comisia Euorpeana.

Modalitatile de furnizare a asistentei alimentare sunt inedite, iar Comisa a incheiat deja un acord cu autoritatile de la Phenian referitor la mecanismul de supraveghere a livrarilor, care va fi asigurata de Programul Alimentar Mondial (PAM).

"Problema cronica a hranei in Coreea de Nord devine o criza acuta in unele regiuni ale tarii", a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Gheorghieva. "Daca descoperim, in orice etapa, ca ajutorul este deturnat, Comisia nu va ezita sa puna capat interventiei sale umanitare", a avertizat ea.

  • In luna iunie, experti ai Comisiei Europene au vizitat spitale, clinici, crese, piete, ferme cooperative si centre de stat pentru distributia alimentelor, pentru a realiza o evaluare a situatiei din Coreea de Nord.

Misiunea UE a constatat ca ratiile de hrana distribuite de stat - de care depind circa doua treimi din populatie - au fost reduse drastic in ultimele luni, de la 400 de grame de cereale/persoana/zi la inceputul lunii aprilie la numai 150 de grame/zi, reprezentand numai o cincime din necesarul nutritional zilnic.

Principalul subiect de negociere cu autoritatile nord-coreene s-a referit la mecanismul de control, in conditiile in care ajutoarele alimentare urmeaza sa fie livrate printr-un sistem centralizat, administrat de autoritatile de la Phenian.

  • PAM va efectua 400 de vizite lunar in depozite, institutii pentru copii, locuinte, spitale, piete sau centre pentru distribuirea hranei, a precizat Comisia Europeana.
Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.