Opozitia a castigat alegerile generale din Thailanda, iar la putere va veni Yingluck Shinawatra, sora fostului prim-ministru Thaksin Shinawatra, indepartat de la putere, in 2006, in urma unei lovituri de stat militare.

Yingluck Shinawatra, in varsta de 44 de ani, a fost votata de 264 de alegatori, in timp ce democratii au primit doar 160 de stampile, potrivit BBC.

Ea devine, astfel, prima femeie din Thailanda care ocupa fotoliul prim-ministrului.

"Nu vreau sa spun ca Pheu Thai (n.r.-partidul din opozitie) a castigat astazi. Este victoria poporului. Vreau sa reamintesc faptul ca suntem pregatiti sa facem posibile toate promisiunile politice pe care le-am anuntat. Ne asteapta o munca grea, dar voi face tot ce-mi sta in putinta pentru a nu va dezamagi"
, a spus noul premier.

"Primul lucru pe care vreau sa il fac este sa ajut oamenii in privinta situatiei economice," a spus Yingluck, care a adaugat ca va avea mult de lucru.

  • Armata thailandeza a acceptat victoria opozitiei in alegerile parlamentare si nu se va opune rezultatului, a declarat pentru AFP ministrul apararii care isi inceteaza activitatea.
Prim-ministrul thailandez Abhisit Vejjajiva si-a anuntat luni demisia de la presedintia Partidului Democrat, pe care il conduce din 2005. "Partidul a castigat mai putine locuri decat la alegerile precedente, (...) imi voi asuma responsabilitatea si voi demisiona", a declarat Abhisit Vejjajiva.
  • Fratele ei, care traieste in Dubai, intr-un exil autoimpus, este alaturi de ea. Acesta a transmis un mesaj, prin care spunea ca vrea sa se intoarca in tara, insa va astepta momentul potrivit.

"Thailandezii au votat schimbarea. Este clar ca vor o reconciliere. Eu vreau sa fiu parte a unei solutii, nicidecum a unei probleme", a spus Thaksin Shinawatra intr-un interviu.

Thaksin a fost nevoit sa paraseasca tara in 2008, dupa ce a fost acuzat de conflict de interese si condamnat, acuzatii pe care le neaga si astazi. Partidul Puterii poporului, pro-Thaksin, castigase in 2007 alegerile, insa in 2008, Curtea Constitutionala a interzis partidul, scrie CNN.

Steaguri si postere cu chipul lui Thaksin au fost purtate pe strazile din apropierea sediului partidului castigator, Pheu Thai (Pentru Thailandezi).

Anul trecut, zeci de mii de manifestanti pro-Thaksin, "camasile rosii", au blocat mare parte din Bangkok, in proteste care au durat doua luni. Armata a intervenit si peste 90 de oameni au fost ucisi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.