Tribunalul militar din Moscova l-a gasit vinovat de inalta tradare, luni, pe un fost oficial din Serviciul de informatii externe (SVR), care a parasit tara si a dezvaluit numele a zece spioni arestati in urma cu un an in Statele Unite, relateaza agentia Interfax, citata de AFP.

Procurorul militar a cerut saptamana trecuta 25 de ani de inchisoare impotriva acestui fost oficial rus, colonelul Aleksandr Poteev, gasit vinovat si de dezertare.

Pedeapsa acestuia va fi anuntata ulterior de tribunalul militar, informeaza MEDIAFAX.

Aleksandr Poteev era seful adjunct al Departamentului America de la Directia "S" (retele inactive) din SVR si avea acces direct la toate informatiile despre agenti.

Surse din serviciile secrete ruse au dezvaluit in noiembrie tradarea acestui inalt oficial din SVR, care a dat o lovitura puternica Moscovei odata cu arestarea a zece agenti "inactivi" in Statele Unite.

Acesti agenti au fost ulterior predati Moscovei, in cadrul unui schimb demn de Razboiul Rece.

Aleksandr Poteev a fugit cu putin inainte de vizita presedintelui rus, Dmitri Medvedev, in Statele Unite, din iunie 2010, potrivit presei ruse.

In decembrie, premierul Vladimir Putin, fost agent al Serviciului de informatii externe sovietic, care facea atunci parte din KGB, l-a calificat drept "porc" pe transfug, dand asigurari ca isi va regreta "de o mie de ori" tradarea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.