Osama ben Laden voia sa schimbe denumirea retelei al-Qaida, pentru a accentua dimensiunea religioasa a organizatiei si a proteja imaginea acesteia, a declarat vineri un oficial american.

Printre documentele confiscate in vila din orasul pakistanez Abbottabad unde a fost ucis liderul al-Qaida se numara si o scrisoare nedatata, in care acesta analiza posibilele denumiri pentru gruparea terorista, in cautarea unei titulaturi care sa reflecte mai bine viziunea sa asupra jihadului, scrie MEDIAFAX.

"Este un fel de munca legata de imaginea marcii", a declarat oficialul american citat.

Grupul s-a numit initial Al Qaida Al Jihad (baza razboiului sfant), insa este cunoscuta in general numai drept al-Qaida, cea de-a doua parte a denumirii fiind ignorata, ceea ce reprezenta un motiv de ingrijorare pentru ben Laden.

"Din punctul sau de vedere, aceasta insemna ca aspectul religios al misiunii al-Qaida era trecut cu vederea, ceea ce permitea Occidentului sa descrie gruparea drept o organizatie care nu are legatura cu o miscare religioasa"
, a afirmat sursa citata.

Ben Laden voia ca Statele Unite sa fie percepute drept o putere implicata intr-un "razboi impotriva islamului".

"I se parea frustrant faptul ca lumea vedea lupta impotriva al-Qaida drept ceea ce si este in realitate - un efort pentru combaterea unei organziatii violente si nu drept un un razboi religios", a adaugat oficialul american.

Scrisoarea a fost redactata cu cel putin doi ani in urma, insa "nu se stie cui era adresata si nici daca a fost expediata".

  • Ben Laden propunea mai multe noi denumiri pentru reteaua terorista, printre care se numara Taifat al Tawhed Wal Jihad (grup de monoteism si razboi sfant) sau Jama'at I'Adat al Khilafat al Rashida (grup pentru restaurarea califatului), a precizat sursa citata.

Dupa dezvaluirea existentei scrisorii, pe Internet au inceput sa circule mai multe propuneri pentru o noua denumire a retelei.
Citeste si:
Cum a ajuns Osama bin Laden pe un stadion din Marea Britanie
Cum a ajuns Osama bin Laden...

Blogul Danger Room, specializat in probleme de aparare, a propus chiar un concurs pentru noua denumire, utilizatorii propunand diverse posibile variante, printre care se numara "Liga barbosilor extraordinari" sau "Al Quesadilla".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.