Sud-coreeanul Ban Ki-moon a fost reales, marti, de cele 192 de state membre ale ONU pentru un al doilea mandat de cinci ani in functia de secretar general al organizatiei.

Adunarea generala a ONU a votat cu aclamatii alegerea lui Ban Ki-moon. Alegerea a fost aproape sigura, Ban Ki-moon neavand un rival declarat. El a primit, vineri, sustinerea celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, relateaza AFP.

In timp ce sala aplauda, fostul ministru sud-coreean de Externe, zambitor, s-a inclinat in fata reprezentantilor tarilor membre. "Mi-ati facut o mare onoare dincolo de orice expresie. Primesc cu umilinta aceasta marturie a increderii dumneavoastra", a declarat el.

In cadrul unei intalniri cu presa dupa alegerea sa, seful ONU a evocat procesul de pace din Orientul Mijlociu, pentru a recunoaste ca au fost realizate putine progrese in ultimele sase decenii. Cheia este "flexibilitatea, altfel nu vor fi progrese" intre israelieni si palestinieni, a adaugat el. Pe acest subiect "sunt angajat si imi voi continua eforturile", a promis el.

Ban a insistat, de asemenea, asupra luptei impotriva schimbarilor climatice in momentul in care negocierile internationale pe acest dosar treneaza. "Schimbarile climatice vor ramane prioritatea noastra", a afirmat el.

In fata tarilor membre, Ban si-a laudat actiunea din primul mandat.

"Ca niciodata inainte, ONU este avangarda in ajutorarea oamenilor. Am ramas fermi in privinta democratiei, justitiei si drepturilor omului, in Coasta de Fildes, in lumea araba si in alte zone", a subliniat el.

Ban a primit felicitari din partea Statelor Unite, a caror ambasadoare la ONU, Susan Rice, a salutat in el "un campion al pacii si securitatii".

La Paris, presedintele Nicolas Sarkozy l-a felicitat, de asemenea, pe Ban "pentru angajamentul pe care l-a demonstrat pe parcursul primului sau mandat in serviciul ONU si in favoarea pacii si "securitatii internationale".

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Aceeasi atitudine a manifestat si Beijingul, unde purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe Hong Lei a formulat speranta ca Ban Ki-moon va continua sa "salveze pacea mondiala, sa promovzeze dezvoltarea comuna si sa dinamizeze cooperarea internationala".

In varsta de 67 de ani, Ban Ki-moon nu are charisma predecesorului sau Kofi Annan, dar s-a remarcat prin pozitii curajoase in timpul primaverii arabe. Ban Ki-moon este al optulea secretar general de la infiintarea ONU, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Mandatul sau actual se incheie la 31 decembrie 2011. Cel de-al doilea mandat va incepe la 1 ianuarie 2012 si se va incheia la 31 decembrie 2016.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.