Rafalele de vant ale uraganului intrat in categoria a treia aveau, ieri dupa-amaiza, 193 de kilometri pe ora, se intensificasera pana la 201 de kilometri pe ora, dupa cum anunta pe site-ul sau postul de televiziune CNN. Spitalele si aeroporturile sunt inchise si se asteapta numeroase pene de curent pe perioada uraganului cel de-al optulea care loveste zona in ultimele 12 luni. Din nefericire, mai putin de zece la suta din locuitorii Floridei de Vest au acceptat sa paraseasca zona.

Marea majoritate a acestora au ramas baricadati in case. In partea de nord a statului, mii de familii sarace, de culoare, s-au refugiat in scoli si arene sportive. Potrivit specialistilor, nivelul marii ar putea sa se ridice cu cinci metri deasupra cotei normale din Golful Floridei si din Insulele Keys. "Este un uragan foarte periculos", a avertizat directorul NHC, Max Mayfield, care a facut apel la locuitorii din zona de coasta care nu au parasit regiunea sa se adaposteasca.

Max Mayfield, directorul centrului National pentru uragane din Statele Unite, spune ca uraganul a castigat in viteza in apropiere de coastele Floridei. "Vestea buna e ca uraganul nu va dura foarte mult. Partea proasta e insa ca s-a accelerat, ceea ce poate determina vanturi foarte puternice si chiar tornade", spune el.

Cancun, devastat

Wilma a afectat, vineri si sambata, Peninsula Yucatan (estul Mexicului), unde a provocat moartea a opt persoane si disparitia altor doua. Partea de est a Mexicului a fost grav afectata de uraganul Wilma, regiunea Cancun fiind aproape complet distrusa si apoi vandalizata de talhari, transmite presa electronica sud-americana, citata de Mediafax.

Obiecte de mobilier, frigidere si chiar stalpi de telegraf si cabine telefonice pluteau, duminica, pe strazile inundate ale orasului Cancun, alaturi de cantitati imense de gunoi. Locuitorii din Cancun au crezut ca s-au trezit intr-un alt oras, relateaza Diario de Yucatan in editia electronica de ieri, citand un locuitor care a povestit ca orasul arata ca si cum uraganul Wilma "ar fi distrus o macheta, un oras de hartie".

Oamenii au putut iesi din nou pe strazi, duminica, dar in urmatoarea perioada vor avea de infruntat numeroase dificultati provocate de lipsa de alimente, apa potabila si energie electrica. In regiunea Yucatan, posturile telefonice erau deranjate dupa trecerea uraganului Wilma.

Cea mai grava situatie se inregistreaza in zonele Cancun, Cozumel, Insulele Mujeres si Playa del Carmen. Potrivit editiei electronice a cotidianului Por Esto, presedintele Mexicului, Vicente Fox, care a vizitat regiunea Playa del Carmen, a fost primit cu ostilitate de localnicii care i-au reprosat ca "lasa poporul sa moara de foame". Presedintele mexican a precizat ca toata populatia afectata de uraganul Wilma va primi ajutoare, dar nu a intrat in detalii privind cuantumul acestora.

Pe langa dezastrul provocat de uraganul Wilma, autoritatile din Cancun se confrunta cu o crestere masiva a actelor de vandalism si a jafurilor comise in magazine si fabrici. A fost necesara interventia armatei mexicane care a tras focuri de arma in aer pentru a dispersa hotii.